1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veronkorotus

Panimoala: Alkoholi- ja virvoitusjuomaverojen korotukset osuvat huonoon saumaan

Esimerkiksi oluen verotus on Suomessa Saksaan verrattuna lähes 20-kertainen, ihmettelee Panimoliitto.

veronkorotus
Virvoitusjuomapulloja liukuhihnalla.
Mårten Lampén / Yle

Panimoala suhtautuu penseästi hallitusohjelmaan kirjattuun alkoholiveron ja virvoitusjuomaveron nousuun. Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen sanoo, että panimoala on joutunut jälleen maksumiehen asemaan.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että alkoholijuomien verotus nousee 50 miljoonalla ja virvoitusjuomavero 25 miljoonalla eurolla.

– Korotukset ovat lyhytnäköisiä siinä mielessä, että samaan aikaan kun Viro tiputtaa, meillä nostetaan alkoholiveroa, Järvinen toteaa.

Myös panimoliitto on ilmaissut huolensa veronkorotuksien ja matkustajatuonnin yhteensovittamisesta.

Panimoliitosta kerrotaan, että Suomessa esimerkiksi oluen verotus on kaksinkertainen Viroon, yli kahdeksankertainen Latviaan ja Saksaan verrattuna lähes 20-kertainen. Liiton mielestä olutveroa ei yksinkertaisesti voi enää nostaa Suomessa.

Lue myös: Hallituksen esitys kieltää energiajuomat nuorilta ihmetyttää juomavalmistajaa: "Populistista ja turhaa"

Myös Hartwallin toimitusjohtaja jakaa huolen. Hän uskoo, että Baltian veronalennuksien myötä matkustajatuonti voi kasvaa merkittävästi. Se taas johtaa verotulojen laskuun. Hallitusohjelmassa on luvattu seurata tuonnin vaikutusta.

Hartwallin tuotantoon Lahdessa ei ole veronkorotuksien myötä suunnitteilla ainakaan välittömiä muutoksia.

– Toki juomien kysyntä kotimaassa vaikuttaa myös tuotantomme volyymiin Lahdessa, Järvinen muotoilee.

Tuleva hallitus on päättänyt harkita nykyistä laajempaa sokeriveroa, joka olisi terveysperusteinen. Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen kertoo, että kirjaus on hyvä.

– Virvoitusjuomien ja muiden sokeria sisältävien tuotteiden pitäisi olla samalla viivalla silloin kun vedotaan terveysperusteihin. Suomalaisten nauttimasta sokerista vain kolme prosenttia saadaan virvoitusjuomista, Pakarinen mainitsee.

Lähdevettä verotetaan edelleen virvoitusjuomana

Toimitusjohtaja Kalle Järvinen pitää epäreiluna, että virvoitusjuomaveron piirissä on tuotteita, jotka eivät sinne hänen mukaansa kuulu. Siihen hän olisi toivonut aloittavalta hallitukselta korjausta.

– On absurdia perustella terveysperusteilla sitä, että esimerkiksi lähdevesi on virvoitusjuomaveron piirissä.

Järvinen pitää vesien verotusta epäreilu ja kilpailua vääristävä. Hän myös toteaa, ettei sillä ole terveysperustetta.

Toimitusjohtaja uskoo, että kuluttajat kykenisivät tekemään terveydelle parempia valintoja myös ilman veronkorotuksia.

Veronkorotuksien mahdollisia vaikutuksia hinnoitteluun Järvinen ei kommentoi. Panimoliitostakaan ei suoraan ei osata arvioida, kuinka juomien hinnoille käy.

– Vaikea sanoa tällä hetkellä. Alan yritykset määrittelevät sen. Eurooppalaisittain katsoen on epäreilua, että Suomessa valmistettuja juomia verotetaan niin raskaasti, että kilpailukyky kärsii, sanoo liiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Lue seuraavaksi