1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli 150 vuotta vanhoja kuvioita ja nimiä hakattuna kallioon – "Suvusta on jäänyt pysyviä jälkiä"

Porin Reposaaren Takarannassa on satoja erilaisia kalliohakkauksia, joista vanhimmat ovat 1850-luvulta.

Pori
Kallioon hakattu ankkuria esittävä kuvio Porin Reposaaressa.
Haakon Uddfolkin isoisän hakkaama ankkurikuvio on yksi näyttävimmistä kalliohakkauksista Takarannassa.Katja Halinen / Yle

Kalliohakkauksia on Porin Reposaaren Takarannassa satoja erilaisia. Moni on kaivertanut nimensä kallioon, mutta nimien lisäksi joukossa on esimerkiksi sydämiä, vuosilukuja ja poliittisia kuvioita.

Muutama hakkaus on vaatinut enemmän työtä: isoja, tarkalla kädellä hakattuja ankkureita ja eri sanoja.

Yhden isoimmista ja hienoimmista Takarannan kalliohakkauksista on tehnyt Haakon Uddfolkin isoisä Viktor Valfrid. Uddfolk arvelee, että hänen isoisänsä hakkasi ankkurin kallioon 1920-luvulla. Valfrid oli sahalla töissä ja merimiehenä, mutta elämään mahtui myös työttömyyttä, jolloin oli aikaa keskittyä kalliohakkauksiin.

Uddfolk vieraili usein isoisänsä luona ja päätti seurata hänen esimerkkiään: Uddfolk hakkasi pikkupoikana 50-luvulla laivakuvion Takarannan kallioon.

– Onhan tämä nostalginen juttu. Suvusta on jäänyt pysyviä jälkiä kallioon, Uddfolk kertoo.

Nimikirjaimet hakattuna kallioon Porin Reposaaren Takarannassa.
Kuvioiden yhteyteen on usein hakattu myös vuosiluku. Kyseinen hakkaus on tehty vuonna 1897.Katja Halinen / Yle

Kuvioita kallioon ajan kuluttamiseksi

Vanhimmat kalliohakkaukset ovat 1850-luvulta. Uusimmat on tehty viime kesänä. Maisematutkimuksen yliopisto-opettaja Eeva Raikeen mukaan Takaranta on ollut suosittu ajanviettopaikka. Paikalliset odottivat kallioilla laivoja ja hakkasivat samalla erilaisia kuvioita kiveen.

Kivenhakkaustaito on ollut tekijöillä paremmin hallussa entisaikoina. Vanhempien ja uudempien hakkausten välillä on iso ero.

– Vanhemmat kuviot on tehty kaunokirjoituksella, kun taas uudemmissa on tikkukirjaimia. Työkalut ovat nykyään heikompia, Raike sanoo.

Reposaaren koululaiset ovat käyneet jäljentämässä Reposaaren Takarannasta löytyviä kalliohakkauksia. Jäljennökset ovat nähtävillä myöhemmin taidenäyttelyssä elokuussa Reposfäärissä.

– Koululaiset saivat itse etsiä sellaisen hakkauksen, jonka he haluavat jäljentää paperille. Niistä tuli todella hienoja, Eeva Raike kertoo.

Lue seuraavaksi