Turkuun uusi väestötutkimuskeskus – tavoitteena laajentaa tutkimuksia myös useita sukupolvia kattaviksi

Keskus on perustettu Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyöllä.

Lyhyet
Näytteitä
Arkistokuva.Emma Pietarila/Yle

Turkuun perustetaan uusi väestötutkimuskeskus.

Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän yhteisen keskuksen tavoitteena on tehdä väestötutkimuksiin liittyvää tutkimus-­ ja kehitystyötä.

Uusi väestötutkimuskeskus sijaitsee Kupittaan kampuksella Medisiina-rakennuksessa. Toimitilat rakennetaan peruskorjaustöiden yhteydessä ja niissä työskentelee alkuvaiheessa noin 120 ihmistä.

Keskuksen tavoitteena on lisätä eri tutkimushankkeiden yhteistyötä ja sitä kautta tuottaa uusia tieteellisiä havaintoja. Niin yliopisto kuin sairaanhoitopiiri koordinoivat useita tutkimuksia.

– Väestötutkimusten avulla, yhteistyössä kampuksen muiden osaamiskeskittymien kanssa, voidaan lisätä ymmärrystä elintapojen ja ympäristötekijöiden merkityksestä elämänkaaren eri vaiheissa, sekä kehittää menetelmiä väestön terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ennustamiseen ja edistämiseen vuosikymmenien mittakaavassa_,_ Turun yliopistollisen keskussairaalan johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Keskuksen tavoitteena on laajentaa tutkimuksia myös useita sukupolvia kattaviksi tutkimuksiksi, jolloin voidaan selvittää voivatko sairaudet periytyä sukupolvien yli.