Kiina varoittaa kansalaisiaan USA:ssa opiskelemisen riskeistä

Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat viime aikoina kiristyneet, kun molemmat ovat korottaneet roimasti toisen tuonnilta perimiään tullimaksuja.

Kiina
Kiinalaiopiskelijoita katsomassa taivaalle suojalasit silmillään.
Joukko Etelä-Kalifornian yliopistossa opiskelevia kiinalaisia seuraamassa osittaista auringonpimennystä Los Angelesissa elokuussa 2017. Mike Nelson / EPAMike Nelson / EPA

Kiinan opetusministeriö on varoittanut opiskelijoita ja tutkijoita siitä, että meneminen opiskelemaan Yhdysvaltoihin sisältää riskejä.

Ministeriön mukaan jotkut opiskelijat ovat viime aikoina kohdanneet ongelmia viisuminsa keston suhteen ja viisumianomusten hylkääminen on lisääntynyt.

Tämä on ministeriön lausunnon mukaan vaikuttanut siihen, voivatko kiinalaisopiskelijat mennä opiskelemaan Yhdysvaltoihin ja saada opintonsa sujuvasti suoritettua loppuun.

Kiinalaislehti Global Timesin päätoimittaja Hu Xijin arvioi Twitterissä, että kehotus voidaan nähdä vastauksena Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasotaan.

Yhdysvallat korotti tuhansien kiinalaistuotteiden tulleja toukokuussa, kun maiden kauppaneuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Kiina vastasi korottamalla vastaavasti yhdysvaltalaistuotteiden tulleja.

Maiden välejä hiertää myös se, että Yhdysvallat pitää kiinalaista teknologiajättiä Huaweita turvallisuusuhkana.

Yhdysvalloissa opiskelee vuosittain noin 360 000 kiinalaista, mikä merkitsee miljardeja dollareita opiskelu- ja muina maksuina.

Tietovarkaudet huolena

Kiinan televisiossa kerrottiin myöhemmin opetusministeriön tiedottajan sanoneen, että yleisesti ottaen kiinalaisten opiskelu Yhdysvalloissa sujuu normaalisti ja Yhdysvaltain yliopistot toivottavat heidät tervetulleiksi.

Opetusministeriön varoitus herätti kuitenkin vilkkaan keskustelun kiinalaisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa. Jotkut pitivät tilannetta pelottavana, jotkut sanoivat aikovansa mennä Yhdysvaltojen sijaan johonkin muuhun maahan.

Joukko republikaaneja on esittänyt Yhdysvaltain kongressissa lakia, joka kieltäisi opiskelu- ja tutkimusviisumit Kiinan armeijan työntekijöiltä sekä niiltä, jotka saavat armeijalta rahoitusta.

Yhdysvaltalaisvirkamiehet ovat varoittaneet mahdollisuudesta, että kiinalaiset varastaisivat tietoja tai vakoilisivat yhdysvaltalaisissa yliopistoissa ja muissa instituutioissa.

Monet yliopistojen edustajat ovat puolestaan varoittaneet ylireagoimasta. Heidän mielestään kiinalaisten tutkijoiden ja opiskelijoiden rooli on tärkeä Yhdysvaltain instituutioille, vaikka turvallisuusriskit tiedostetaankin.

Lähteet: Reuters, AFP