Vaasan keskussairaalalle luvataan hallitusohjelmassa laaja päivystys – "Tämä on keskussairaalan tulevaisuuden päivä"

Vaasassa uskotaan, että vaikka päätös tuo imagoetua, rekrytoinnin haasteet jatkuvat edelleen.

Vaasan sairaanhoitopiiri
Vaasan keskussairaalan uusi H-rakennus yhdistää perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon maakunnallisia ja yksityisiä palveluita.
Vaasan keskussairaalan uusi H-rakennus yhdistää perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon maakunnallisia ja yksityisiä palveluita.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasassa allekirjoitettiin tänään maanantaina keskussairaalan uuden H-rakennuksen toteutussopimus. Kolmen vuoden kuluttua valmistuvan 140 miljoonan euron uudisrakennuksen rakennustyöt saatiin samalla alkuun.

Kuin kirsikkana kakkuun tänään maanantaina tuli tieto myös uuden hallituksen hallitusohjelmaan tehdystä kirjauksesta, jossa luvataan laaja päivystys myös Vaasan keskussairaalalle.

– Tämä on Vaasan keskussairaalan tulevaisuuden päivä, huokaisee Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Vaasassa ja Pohjanmaalla on työskennelty laajan päivystyksen saamiseksi Vaasan keskussairaalaan jo vuosia.

Keväällä edellinen eduskunta äänesti viimeisinä töinään nurin keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta tehdyn kansalaisaloitteen. Tuolloin päätökseen sisällytettiin lausuma, jossa edellytettiin seuraavan hallituksen tarkastelevan vielä Vaasan asemaa.

Tänään julkaistussa hallitusohjelmassa Vaasan laaja päivystys on nyt kirjattuna.

"Kiitollinen ja ylpeä"

Hallitukseen lähtevälle Suomen ruotsalaiselle kansanpuolueelle keskussairaala oli hallitusneuvottelujen tärkeä tavoite.

– Edellisen hallituksen linjaus 12 laajan päivystyksen sairaalasta oli poliittinen. Nyt löytyi poliittinen tahto korjata asiaa, sanoo puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Henriksson on tyytyväinen, että pitkä taisto laajan päivystyksen puolesta näyttää saavan onnellisen lopun.

– Olen iloinen ja tyytyväinen, että asia on hoidettu. Töitä on tehty jo monta vuotta, ja olen kiitollinen sekä ylpeä siitä työstä, jota pohjalaiset ovat tehneet asian puolesta, Henriksson hehkuttaa.

Rekrytointihaasteita positiivisesta imagovaikutuksesta huolimatta

Vaasan sairaanhoitopiirissä uskottiin laajan päivystyksen saamiseen niin, että esimerkiksi ensi vuoden budjetointi tehtiin myönteiseen päätökseen varautuen.

– Olemme lähteneet resurssoimaan ensi vuotta niin kuin oltaisiin jo laajan päivystyksen sairaala. Se tehtiin linjauksena jo ennen kuin tämä päätös saatiin, Marina Kinnunen sanoo.

Vaasassa käydään nyt läpi entistä tarkemmin niitä kriteerejä, jotka laajan päivystyksen sairaalan tulee täyttää. Esimerkiksi neurologian alueella, ja muillakin erikoisalueilla, päivystystä on vahvistettava.

Kinnusen mukaan laaja päivystys on Vaasan sairaalalle kuitenkin ennen kaikkea imagotekijä. Hän toivoo sen vaikuttavan positiivisesti muun muassa rekrytointiin.

– Toivon, että henkilökunta uskaltaa luottaa siihen, että tällä sairaalalla on tulevaisuutta. Rekrytoinnissa on haasteita, enkä lähde vähättelemään, että kova työ meillä tulee siinä olemaan.

Vaasan keskussairaalan uusi H-rakennus on yli 140 miljoonan euron rakennushanke. Rakennuksen on määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua.
Vaasan keskussairaalan uusi H-rakennus on yli 140 miljoonan euron rakennushanke. Rakennuksen on määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua.Jarkko Heikkinen / Yle

Uuden sosiaali- ja terveysministerin asia

Anna-Maja Henriksson ennakoi, että uusi hallitus nimitetään tämän viikon perjantaina.

Vaasan keskussairaalan laaja päivystys edellyttää muutosta terveydenhoitolain yhteen pykälään.

– Se pitää muuttaa niin, että sinne lisätään Vaasa, Henriksson sanoo.

Asian eteenpäin vieminen kuuluu uudelle sosiaali- ja terveysministerille. Tulevasta hallituksesta tiedetään, että sosiaali- ja terveysministerin nimeää Vasemmistoliitto.

Lue myös:

Analyysi: Hallitusohjelma lupaa hoitoonpääsyn viikossa – voiko se olla totta?