Kuusi varmaa ministeriä ja joukko vahvoja ehdokkaita – Juha Sipilä ei ryhdy ministeriksi eikä eduskunnan puhemieheksi

RKP on jo päättänyt ministerinsä: Anna-Maja Henriksson oikeusministeriksi ja Thomas Blomqvist tasa-arvoministeriksi.

hallitusohjelmat
Hallituspuolueiden puheenjohtajat matkalla Säätytalosta Oodiin.
Juha Sipilä on tulevien hallituspuolueiden puheenjohtajista ainoa, joka ei ryhdy ministeriksi. Pekka Haavisto lienee ulkoministeri, Li Andersson opetusministeri, Anna-Maja Henrikssonista tulee oikeusministeri ja Antti Rinteestä pääministeri.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitusneuvottelujen vetäjän Antti Rinteen (sd.) tulevasta hallituksesta on selvillä käytännössä jo kuusi ministeriä.

Antti Rinteestä itsestään tulee pääministeri, jos hallitus syntyy.

Ruotsalainen kansanpuolue on jo nimennyt ministeriehdokkaiksi Anna-Maja Henrikssonin oikeusministeriksi ja Thomas Blomqvistin pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi.

Lisäksi muut hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat todennäköisesti mukana hallituksessa keskustan Juha Sipilää lukuunottamatta.

Hallituspuoluetta olisi vaikea johtaa hallituksen ulkopuolelta. Kaikkiin tarvittaviin kokouksiin osallistuminen olisi käytännössä hankalaa tai pitäisi ainakin tehdä erityisjärjestelyjä.

Vihreiden puheenjohtajuuden kesäkuussa jättävä Pekka Haavisto on erittäin vahva ehdokas seuraavaksi ulkoministeriksi.

Puolueen seuraavasta puheenjohtajasta Maria Ohisalosta tullee myös ministeri. Ohisalolle ei ilmoittautunut haastajaa, joten vihreät ei järjestänyt jäsenäänestystä puheenjohtajastaan.

Varma ministeri on myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Andersson kertoi Ylen haastattelussa olevansa kiinnostunut opetusministerin salkusta.

Yleensä ministerivalinnoissa vahvoilla ovat puolueiden puheenjohtajien lisäksi varapuheenjohtajat ja eduskuntaryhmien johto.

ministeriehdokkaat SDP
Jyrki Lyytikkä / Yle

Antti Rinne johtaa hallitusta – SDP:lle seitsemän ministeriä

Antti Rinteen pääministeriyden lisäksi puolueen ministerilista voisi näyttää seuraavalta.

Eurooppaministeriksi on vahvoilla oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen. Hän oli viime kaudella EU-politiikkaa käsittelevän suuren valiokunnan toinen varapuheenjohtaja.

Kuntaministeriksi noussee SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja ja Antti Rinteen luotettu Sirpa Paatero. Kotkalainen kansanedustaja on Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja.

Kehitys- ja yhteistyöministeriksi olisi mahdollinen puolueen varapuheenjohtaja Ville Skinnari. Lahtelainen kansanedustaja on työskennellyt ulkomailla ja kansainvälinen kauppa on tuttua.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin lienee myös ministeri, ehkäpä liikenne- ja viestintäministeri.

Mahdollisesti Skinnarin ja Marinin pestit voisivat mennä myös toisinpäin.

Perhe- ja peruspalveluministeriksi valinta voisi olla porilainen kansanedustaja Krista Kiuru. Hän johti viime vaalikaudella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa.

Työministeriksi saattaa olla vahvoilla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Tuula Haatainen saattaisi jatkaa eduskunnan varapuhemiehenä.

SDP päättää ministereistään tiistaina.

ministeriehdokkaat KESK
Jyrki Lyytikkä / Yle

"Annika Saarikko ottaa minkä salkun tahtoo"

Ylen eri lähteiden puheissa keskustan ministereistä toistuu yksi arvio: Annika Saarikko ottaa minkä ministerinsalkun tahtoo, vaikka sanoikin puolueen puheenjohtajuudelle juuri nyt ei.

Saarikolla on sama tilanne kuin neljä vuotta sitten: silloin hänen esikoisensa oli vielä vauva, nyt toisen lapsen laskettu aika on sama kuin keskustan ylimääräisellä puoluekokouksella.

Neljä vuotta sitten Saarikon vanhempainvapaa turvattiin järjestetyllä, jossa Juha Rehula oli perhe- ja peruspalveluministerinä kaksi ensimmäistä vuotta, Saarikko kaksi viimeistä.

Sama kaava toistunee nytkin. Vahvin veikkaus on tiede- ja kulttuuriministerin salkku. Lisäksi tarvitaan joku tuuraajaksi.

Mutta sitten keskustan ministeriveikkaus menee vaikeammaksi. Sipilä kieltäytyy kaikista keskeisistä paikoista ja vetäytyy eduskunnan takariviin kantamaan vastuuta surkeasta vaalituloksesta, kuten hän itse sanoi.

Valtiovarainministeri arvoituksena keskustan valinnoissa

Keskustassa on kahta ilmaa siitä, minkälaiset paikat todennäköisille puheenjohtajaehdokkaille pitäisi nyt järjestää.

Toiset laittaisivat puheenjohtajaehdokkaat mahdollisimman koviin tehtäviin, toisten mielestä esimerkiksi valtiovarainministerin paikan antaminen nyt Antti Kaikkoselle merkitsisi hänen puheenjohtajaksi valintansa tukemista. Ratkaisu voisi kääntyä syyskuun puoluekokousäänestyksessä jopa Kaikkosta vastaan.

Siksi veikkaukset Kaikkosen salkusta vaihtelevat valtiovarainministeristä elinkeinoministeriin ja puolustusministeriin. Elinkeinoministeri ja puolustusministeri voisivat olla tässä vaiheessa jopa todennäköisemmät vaihtoehdot.

Toinen vaihtoehto valtiovarainministeriksi tai elinkeinoministeriksi voisi olla Mika Lintilä, elinkeinoministeriksi ehkä myös Katri Kulmuni.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmuni voisi nousta myös puolustusministeriksi. Toinen vaihtoehto on kansanedustaja Mikko Savola.

Kulmuni lienee todennäköinen ministeri, mutta pesti riippuu ministeripaketin kokonaisuudesta.

Myös arviot maatalousministeristä vaihtelevat. Toisten mielestä Jari Lepän pitäisi nyt antaa jatkaa tehtävässä, koska Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa jo heinäkuun alussa ja maatalousrahat ovat olennainen neuvottelun kohde.

Edellinen keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen siirtynee eduskunnan puhemieheksi. Perusteluna on mainittu muun muassa Vanhasen elokuinen sydänleikkaus, josta toipuminen onnistuu helpommin puhemiehenä kuin ministerinä.

Toinen mahdollisuus puhemieheksi voisi olla Anu Vehviläinen.

Keskusta päättää ministeriehdokkaistaan keskiviikkona.

ministeriehdokkaat VIHR
Jyrki Lyytikkä / Yle

Vihreiden Pekka Haavisto ulkoministeriksi

Vihreissä käytännössä varma ulkoministeri on Pekka Haavisto.

Kesäkuussa puolueen johtoon valittava Maria Ohisalo nousee joko ympäristö- ja ilmastoministeriksi tai vaihtoehtoisesti sisäministeriksi.

Jos Ohisalo haluaa ympäristöministerin pestin, sisäministeriksi noussee eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Tamperelainen entinen kansanedustaja ja Sitran neuvonantaja ympäristöasioissa työskentelevä Oras Tynkkynen pyrkii ilmastoministeriksi. Jos Maria Ohisalo haluaa samaan tehtävään, Tynkkysellä tuskin on menestymisen mahdollisuuksia.

Vihreät päättää hallitusohjelman hyväksymisestä ja ministeriehdokkaistaan tiistaina.

ministeriehdokkaat VAS
Jyrki Lyytikkä / Yle

Vasemmistoliitosta mahdollisesti vain naisia ministereiksi

On paljon mahdollista, että Vasemmistoliitto esittää vain naisia puolueen ministereiksi.

Puheenjohtaja Li Andersson haluaa mieluummin opetusministeriksi.

Koska Andersson on Turusta, vasemmistoliiton tapojen mukaisesti toinen ministeri nimitettäneen Pohjois-Suomesta. Sosiaali- ja terveysministeri lienee Hanna Sarkkinen.

ministeriehdokkaat RKP
Jyrki Lyytikkä / Yle

RKP nimesi jo ministeriehdokkaansa

Ruotsalainen kansanpuolue nimesi jo sunnuntai-iltana ministeriehdokkaansa. Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ryhtyy oikeusministeriksi.

Samaan ministeriöön pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi nimitetään Thomas Blomqvist Raaseporista. Hän on RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Lue lisää:

Rinteen hallitus muuttaa Suomea – katso 10 kohtaa politiikan superpäivästä

Oras Tynkkynen haluaa ilmasto- ja ympäristöministeriksi: "Toivoisin, ettei sukupuolta ainakaan nähdä esteeksi"

Yle seurasi hallitusohjelman julkistuspäivää hetki hetkeltä: "Työllisyystavoite on mahdollinen mutta kova", sanoi Sixten Korkman – oppositio arvosteli rajusti