1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikkipuistot

Lasten leikkipuistot hiljenivät Kouvolassa – kaupunki aikoo sulkea joka neljännen

Jäljelle jääviä leikkipuistoja kunnostetaan

Kahden vuoden ikää lähentelevä Eetu Holopainen pääsi liukumäkeen Kouvolan keskustan Hampsta -leikkipuistossa mummonsa Hannelen avustamana. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Kouvolan kaupunki aikoo karsia huomattavan osan lasten leikkipuistoista. Tavoitteena on sulkea noin joka neljäs leikkipuisto.

Syynä on se, että väestokadosta kärsivässä kaupungissa monet leikkipuistot ovat jääneet hyvin vähälle käytölle.

Lisäksi tyhjien leikkipuistojen ylläpitäminen maksaa. Kouvolan talous painui viime vuonna kymmeniä miljoonia euroja miinukselle, ja kaupunki etsii säästöjä laajalta rintamalta.

Toisaalta kaupunki aikoo panna parempaan kuntoon niitä leikkipuistoja, jotka jäävät jäljelle.

Kouvolassa on 141 leikkipaikka, joista selvityksen perusteella 33 aiotaan lähivuosina lopettaa ja 59 kunnostaa.

Jopa 50 vuoden ikää lähenteleviä leikkivälineitä

Kouvolan leikkipaikkojen välineistä monet ovat jo ylittäneet niiden keskimääräisen käyttöiän.

Välineiden joukossa on paljon 2000-luvulla hankittuja tuotteita, mutta joukkoon mahtuu muun muassa keinutelineitä, jotka ovat peräisin 1980- tai jopa 1970-luvulta, vanhin leikkiväline oli selvityksen mukaan hankittu vuonna 1971.

Vuorilaakson leikkipaikka otettiin käyttöön 1980-luvun alussa. Se valmistui Kuusankosken vuoden 1983 asuntomessualueen läheisyyteen. Osa alunperin paikalle tuoduista leikkivälineistä on jo viety huonokuntoisina pois. Paikka on lakkautettavien listalla Kouvolassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Leikkivälineen keskimääräinen käyttöikä on enimmillään noin 20 vuotta.

Kouvolassa on 141 leikkipaikka, joista selvityksen perusteella 33 aiotaan lähivuosina lopettaa ja 59 kunnostaa.

Lakkautuslistalle päätyneet leikkipaikat ovat joko olleet vähällä käytöllä huonon sijainnin takia tai ne ovat huonokuntoisia.

Turvallinen kiipeily ja keinuminen tärkeää

Kouvolalaiset lapsiperheet toivovat lähivuosien leikkipuistoihinsa liukumäkiä, kiipeilytelineitä ja hiekkalaatikoita.

Tämä sopisi myös kouvolalaiselle Piia Koskelalle, joka silloin tällöin pyörähtää eskari- ja alakouluikäisten poikiensa kanssa kaupungin ydinkeskustan Hampstapuistossa.

– Kiipeily ja keinuminen ovat tärkeitä. Ja se, että saa juosta vapaasti, jotta pojat pääsevät energiaa purkamaan, tämä korostuu varsinkin näin koulujen kesäloman alettua, naurahtaa Koskela.

Piia Koskelan mielestä alakouluikäisten poikien on leikkipuistossa hyvä päästä purkamaan energiaa esimerkiksi kiipeilemällä. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Korialla asuva Matti Holopainen muistuttaa myös leikkipuistojen turvallisuudesta. Hänellä on 2 ja 4 vuotiaat lapset.

– Tietysti leikitään kotipihallakin, mutta varmaan ainakin kerran viikossa käydään jossain leikkipuistossa. Ykkösjuttu on, että leikkivälineet ovat ehjät ja turvalliset.

Kaupungin viime talvena tekemän asukaskyselyn mukaan myös kunnollinen valaistus sekä penkit ja roska-astiat kuuluvat toivelistan kärkeen.

Sen sijaan esimerkiksi leikkimökkejä tai asfalttialueita vaikkapa skeittausta tai scoottausta varten leikkipuistoihin kaipaa harva.

Leikkipuistoista huippusuosittu asukaskysely

Kouvolassa järjestetystä leikkipaikkakysely antaa kaupungille erittäin selvän viestin leikkipaikkojen tarpeellisuudesta ja merkityksestä.

–Se oli yllättävää, ja tietysti myös ilahduttavaa, että saatiin niin paljon vastauksia. Käytännössä kysely on pohjana sille, mitä leikkipaikkoja kunnostetaan ja tietysti sillekin mitä poistetaan, sanoo kaupungininsinööri Anne Ahtiainen.

Kaupungininsinööri Anne Ahtiainen Kuusankoskella Vuorilaakson leikkipaikalla, joka on yksi lakkautettavaksi aiotuista Kouvolan leikkipaikoista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Leikkipuistoja koskeneeseen asukaskyselyyn vastasi lähes tuhat kouvolalaista. Se on kaikkien aikojen suurin vastausmäärä Kouvolan järjestämiin asukaskyselyihin.

Kyselyjä on aiemmin järjestetty kaupungin suunnitelmien pohjaksi muun muassa liikenteestä, meluhaitoista sekä jätehuollosta.

Lähin leikkipaikka on usein mieluisin

Kouvolalaisten suosiossa ovat etenkin ne leikkipaikat, jotka ovat lähellä kotia. Kyselyyn vastanneista reilusti yli puolet ilmoitti tulevansa leikkipuistoon alle kilometrin päästä.

Samaan aikaan moni olisi kuitenkin valmis liikkumaan pitempiäkin matkoja, jopa viisikin kilometriä leikkipuistoon päästäkseen. Edellytyksenä on kuitenkin se, että tarjolla on nykyistä isompi, paremmin varusteltu tai muuten houkuttelevampi leikkipaikka.

Leikkipuiston ohjeita mobiiliaikakaudella Kouvolan ydinkeskustassa. Kuva: Vesa Grekula / Yle

– Meidän lähileikkipaikka Korialla on jo aika vanhentunut. Ei se ole läheskään niin hieno kuin tämä Kouvolan keskustan leikkipuisto. Toivelistalla olisivat vauvakeinut sekä uudet kiipeilytelineet ja liukumäet Koriallekin, tuumailee Matti Holopainen.

– Vaikka onhan sinne asuntomessujen takia uusi leikkipuisto tulossakin, muistelee noin kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta asuva perheenisä samaan hengenvetoon.

– Meidän ykkösleikkipaikka on kodin lähellä sijaitseva leikkipaikka Kaunisnurmella, siellä ollaan käyty ihan siitä asti kun pojat olleet taaperoita. Mutta tämä keskustan puisto on ihan kivaa vaihtelua, sanoo puolestaan parin kilometrin päässä Kouvolan keskustasta asuva Piia Koskela.

Isot leikkipuistoalueet kysymysmerkki

Kyselyn vastauksissa esitettiin myös toivomuksia Lahden Launeen perhepuiston (siirryt toiseen palveluun) tai Kotkan Katariinan meripuiston (siirryt toiseen palveluun)kaltaisesta laajasta viheralueesta.

Kaupungininsinööri Anne Ahtiainen ei ainakaan Launeen kaltaista perhepuistoa pidä kovin realistisena ajatuksena.

– Suhtaudumme siihen toiveena, muotoilee Ahtiainen.

Mutta on hänellä hieman samaan suuntaan viittaava varovainen ajatus.

– Jos ja kun Kymijoen rantapuistoa Kuusankoskella kunnostetaan, voisi siellä olla myös leikkivälineitä. Siinä olisi aineksia isoon koko perheen viheralueeseen leikkimistä ja oleskelua varten.

Leikkipaikan välineistöä 1980-luvulta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Huonokuntoisista tai vähälle käytölle jääneistä leikkipuistoista moni olisi kyselyn mukaan valmis luopumaan kokonaan. Vähäistä käyttöä selittää Kouvolan paikoitellen tiheä leikkipaikkaverkko. Lähimmät leikkipaikat sijaitsevat 150 metrin päässä toisistaan.

Pientä säästöä vähitellen

Kouvolan leikkipaikkaselvityksellä haetaan myös kustannussäästöjä. Yhden leikkipaikan kunnossapitäminen maksaa kaupungin mukaan keskimäärin vähintään 2000 euroa vuodessa, riippuen paikan suosiosta ja kunnosta.

Kaupunki on myös laskenut, että leikkipaikan purkaminen ja maisemointi maksaa noin 7000 euroa, jolloin noin kolmessa vuodessa saavutettaisiin kustannussäästö vuosikunnostuksiin verrattuna.

Kouvolassa on vielä selvittämättä millä aikataululla lopetettavaksi aiotut leikkipuistot purettaisiin ja miten alueet jatkossa olisivat kaupunkilaisten käytössä.

Osa Kouvolan leikkipaikoista on hiljentynyt, kävijöitä ei enää riitä huonon kunnon tai huonon sijainnin takia. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Samoin on avoinna se, miten jäljelle jäävien ja kunnostettavien leikkipuistojen laatua parannettaisiin ja millä aikataululla.

Kaupungininsinööri Anne Ahtiainen sanoo, että kunnostaminen tapahtuu todennäköisesti pikkuhiljaa, leikkipaikka kerrallaan.

– Tahti on ehkä 3-4 leikkipuistoa vuodessa, olipa sitten kyse lakkauttamisesta tai kunnostamisesta.

Selvityksen mukaiseen leikkipuistoverkoston remonttiin päästäneen aikaisintaan vuonna 2020.