Uimaopettaja: Lasten uimaan opettaminen tapahtuu maltilla

uinti
Hiekkaleikkejä rannalla.
Uimakouluissa käytetään monenlaisia palloja ja muita, millä saadaan houkuteltua arkaa lasta uimaan.Matti Myller / Yle

Lasten uimataidoissa on vielä paljon parannettavaa. Vuonna 2017 tehdyn uimataitotutkimuksen mukaan joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa uida kunnolla.

Iso osa lapsista oppii uimaan vanhempien tai sukulaisten avulla. Myös uimakouluilla on iso merkitys lasten uimataidon oppimisessa.

Ammattilainen neuvoo, että veteen totuttelu pitää aloittaa vähitellen.

–Jos lapsi on tosi arka vedessä, niin kannattaa jollain tavalla koettaa vähän huijatakin lasta sinne altaaseen ja vähän ehkä syvemmälle kuin, että varpaat kastellaan. Uimakouluissa käytetään monenlaisia palloja ja muita, millä saadaan houkuteltua arkaa lasta uimaan, kertoo uimaopettaja Heidi Leppäniemi.

Lasten uimaan opettaminen tapahtuu maltilla.

– Ensimmäisenä voi aloittaa vähän kellumisesta ja sitten harjoitellaan liukuja. Sen jälkeen vasta kannattaa kokeilla erilaisia käsivetoja ja potkuja, mutta kelluminen on tärkeä taito osata, Heidi Leppäniemi sanoo.

Uimataitotutkimuksen mukaan kuudesluokkalaisista 24 prosenttia oli oppinut uimaan uimakoulussa ja seitsemän prosenttia koulujen uintiopetuksen avulla. Kuntakohtaiset erot lasten uimataidossa ovat kuitenkin edelleen suuria.

Tutkimuksessa paljastui, että tavanomainen syy uimaopetuksen puuttumiseen kunnissa on, että kunta ei varaa tarkoitukseen määrärahoja. Erityisesti haasteita on kunnissa, joissa ei ole uimahallia.