1. yle.fi
  2. Uutiset

Päästökiintiöiden kallistuminen uhkaa satoja työpaikkoja Virossa

Palavankiven kriisi koettelee Viron pahinta työttömyysaluetta.

Viro
Palavan kiven louhos Kivioli Ida-Virussa.
Palavankiven louhos Kiviõlissa Virossa.Stephen Roberts / AOP

Virossa uhkaa jopa tuhat ihmistä menettää työnsä, koska palavallakivellä tuotettu energia on menettänyt kilpailukykynsä päästökiintiöiden hinnan noustessa. Näin arvioi Viron talousministeri Taavi Aas Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle (siirryt toiseen palveluun).

Palavaakiveä eli öljyliusketta louhitaan Kohtla-Järven lähellä Itä-Virossa, ja siitä tuottaa sähköä enimmäkseen Eesti Energia -yhtiö.

Palavankiven kannattavuusongelmien takia on irtisanottu jo noin 500 ihmistä, ja ministeri Aasan mukaan työpaikkoja voidaan menettää vielä 800–1 000. Itä-Viro on jo nyt Viron pahin työttömyysalue.

Hiilidioksidin päästökiintiöiden hinta on noussut nopeasti. Taavi Aasan mukaan kiintiön hinta on noussut runsaassa vuodessa 7 eurosta 24 euroon ja ylikin. Sen vuoksi palavakivisähkö ei ole kilpailukykyistä.

Päästökiintiöt ovat EU:n ilmastopolitiikkaan kuuluva keino, jolla pyritään ohjaamaan energiantuotantoa vähemmän saastuttavaan suuntaan.

Viron energia-alan ammattiliiton johtajan Sander Vaikman mukaan EU:n ilmastopolitiikka ja käytäntö ovat ristiriidassa.

Hän sanoo, että sähkön hintaa painetaan alas EU:n ulkopuolelta tuotavalla "mustalla" energialla, jota eivät kuitenkaan rasita kiintiömaksut.

– Puhutaan myös Viron energiaturvallisuudesta. Jos Eesti Energia lopettaa, olemme riippuväisia tuontisähköstä ja venäläisestä energiasta, sanoo Vaikma.

Lue seuraavaksi