1. yle.fi
  2. Uutiset

Australialainen huippuyliopisto joutui hakkeroinnin kohteeksi – korkeakoululla tiiviit yhteydet maan turvallisuuspalveluihin

Hyökkääjän haltuun päätyi opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteys- ja pankkitietoja.

hakkerointi
Tietokoneen näppäimistö ja koodia.
Australiassa hallintoon kohdistuvat verkkohyökkäykset ovat yleistyneet.Ismo Pekkarinen / AOP

Australian kansallinen yliopisto on joutunut laajan tietomurron kohteeksi. Pääkaupunki Canberrassa sijaitseva huippuyliopisto tiedotti tiistaina, että tuntematon hyökkääjä on päässyt käsiksi oppilaitoksen tietoihin viimeisen 19 vuoden ajalta.

Hakkereiden haltuun on päätynyt opiskelijoiden ja henkilökunnan nimi- ja yhteystietoja, pankki- ja verotietoja sekä passinumeroita. Myös opintorekisteritiedot hakkeroitiin.

– Loppuvuodesta 2018 kehittynyt toimija pääsi järjestelmäämme laittomasti. Huomasimme tietomurron kaksi viikkoa sitten, yliopiston vararehtori Brian Schmidt kommentoi opiskelijoille lähettämässään viestissä.

Australian kansallinen yliopisto on yksi maan arvostetuimmista tutkimus- ja oppilaitoksista. Sillä on myös läheiset suhteet maan hallintoon ja turvallisuuspalveluihin. Muun muassa monet Australian entisistä pääministereistä ovat opettaneet ja opiskelleet kansallisessa yliopistossa.

Australialaisiin instituutioihin ja maan hallintoon kohdistuvat tietomurrot ovat viime vuosina yleistyneet. Alkuvuodesta maan parlamentti raportoi, että sen tietokoneverkko ja joidenkin puolueiden tietoliikenne olivat joutuneet hakkeroiduiksi.

Tästä tietomurrosta syytettiin "kehittynyttä valtiollista toimijaa". Asiantuntijat epäilivät tuolloin Kiinaa.

Lue lisää:

Canberra Times: ANU data breach exposes staff, students in sophisticated attack (siirryt toiseen palveluun)

Australian pääministeri: "Pitkälle kehittynyt valtiollinen toimija" on hakkeroinut parlamenttia ja puolueita

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi