IL: Jutta Urpilainen vahvistaa haluavansa EU-komissaariksi

Urpilaista myös pidetään pääministerin ykkösvalintana tehtävään.

Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen
Jutta UrpilainenJarno Kuusinen / AOP

Kokkolalainen kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) kertoo Iltalehdessä (siirryt toiseen palveluun), että haluaa olla Suomen seuraava komissaari. Aiemmin Urpilainen on ollut asian suhteen pidättyväisempi.

Hän on lehden mukaan myös pääministeri Antti Rinteen ykkösvalinta. Komissaarin esittelee valtioneuvostolle pääministeri. Ehdokkaan on myös läpäistävä europarlamentin kuuleminen, jossa mepit tenttaavat kandidaatteja varmistuakseen näiden kyvykkyydestä.

Urpilainen arvioi Iltalehdessä, että hänen tiukka maineensa valtiovarainministerivuosina Kreikan tukilainaneuvotteluissa voi johtaa tiukkuuteen myös kuulemisessa. Hän uskoo kuitenkin, että asia selviää, kun osaa perustella linjansa ja toimintansa.

Jutta Urpilainen ei lämpene saman puolueen Eero Heinäluoman ehdotukselle siitä, että komissaariksi pitäisi asettaa ehdolle sekä mies että nainen, ja komissio koottaisiin siltä pohjalta. Hän muistuttaa, että Suomi on saanut esittää komissaria viisi kertaa ja yhtä monta kertaa tehtävään on esitetty miestä.