Synnytykset ovat vähentyneet Oulun yliopistosairaalassa, vaikka Oulaskankaan synnytyssairaalan ovet pistettiin säppiin puoli vuotta sitten

OYS:n mukaan tilastot selittyvät sillä, että synnytysmäärät Oulun kaupungissa ja lähikunnissa ovat vähentyneet.

Oulu
vastasyntyneen varpaat
Syntyvyys on jatkanut laskuaan Suomessa.AOP

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on hoidettu alkuvuoden aikana vähemmän synnytyksiä kuin viime vuonna samaan aikaan. Yliopistosairaalassa hoidettiin tammi-toukokuussa 1379 synnytystä, kun viime vuonna samaan aikaan niitä oli 11 enemmän.

Tilanne on erikoinen, sillä Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista on vuoden vaihteessa lakkautettu synnytyssairaala: sen arveltiin tuovan satoja lisäsynnyttäjiä sekä Ouluun että Kokkolassa sijaitsevaan keskussairaalaan.

OYS:sta kerrotaan, että Ouluun onkin tullut tänä vuonna aiempaa enemmän synnyttäjiä Oulaisista, Haapavedeltä, Haapajärveltä ja Raahesta. Kuitenkin samaan aikaan esimerkiksi Oulun kaupungin ja lähikuntien synnytykset ovat vähentyneet, minkä takia synnytysten kokonaismäärä on jäänyt viime vuotta pienemmäksi.

– Tämä on yhteiskunnallinen kysymys. Ihmisten luottamus pitäisi saada palautettua siihen, että perheen uskaltaa perustaa ja elämässä selviää, naistentautien ja synnytysten vastuualuejohtaja Eila Suvanto Oulun yliopistosairaalasta sanoo.

Kokkolan keskussairaalassa synnytysten määrät ovat sen sijaan lisääntyneet viime vuodesta. Synnytyksiä on hoidettu tämän vuoden tammi-toukokuussa Kokkolassa 665 kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan synnytyksiä oli 596.

Keskussairaalasta arvioidaan, että synnyttäjiä on tullut tänä vuonna Kokkolaan Pohjois-Pohjanmaan eteläosista paljon aiempaa enemmän.

Lue lisää: Tilastokeskus: Syntyvyys jatkaa laskuaan – alkuvuonna melkein tuhat lasta vähemmän kuin vuosi sitten

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)