Australian itärannikolla varoituksia kylmän sään vuoksi – jopa lämpimän vyöhykkeen Queenslandissa satanut lunta

Sosiaalinen media täyttyi paikallisten lumikuvista ja ihmettelystä.

Kylmä rintama
Australiassa satoi lunta lasten iloksi
Australiassa satoi lunta lasten iloksi

Australian itärannikkoa ovat maanantaina koetelleet paikalliseen mittapuun mukaan hyytävät sääolot, kertoivat BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian (siirryt toiseen palveluun)tiistaina.

Esimerkiksi Queenslandissa on satanut lunta paljon viimeksi vuonna 2015, kertoo paikallinen meteorologian laitos. Osassa aluetta lämpötilojen ennustettiin putoavan muutamaan miinusasteeseen, mutta tuulten vuoksi sään varoitettiin tuntuvan viileämmältä.

– Muutamia lumihiutaleita on nähty Uuden Etelä-Walesin alueen rajalla sijaitsevassa Eukeyssa. Lumi on harvinainen tapahtuma Queenslandin alueella, mutta sitä sataa silloin tällöin alueiden rajaseudulla. Viimeisin huomattava lumisade oli vuonna 2015, kirjoitti Queenslandin meteorologian laitos maanantaina.

Australiassa on nyt talvi, ja esimerkiksi Brisbanessa on normaalisti tähän aikaan lämpötila 11–21 astetta (siirryt toiseen palveluun). Osa Queenslandin alueesta kuuluu subtrooppiseen vyöhykkeeseen.

BBC:n mukaan itärannikolla säävaroituksia annettiin 1 000 kilometrin pituiselle alueelle, jolla sijaitsee muun muassa Sydney. Ihmisiä kehotettiin pysymään sisällä.

Myös Sydneyn lauttaliikenteessä oli rajoituksia ja läheisillä vuorilla teitä suljettu.

Synkkiä myrskypilviä Sydneyn yllä 3. kesäkuuta.
Synkkiä myrskypilviä Sydneyn yllä 3. kesäkuuta.Bianca De Marchi / EPA

Lumikuvastoa alueilta

Viranomaisten mukaan lunta satoi esimerkiksi Stanthorpessa, joka sijaitsee Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin alueiden rajalla.

Brisbanesta kaakkoon sijaitseva Girraween kansallispuistossa oli satanut maanantain ja tiistain välisenä yönä lunta. Kuvan oli julkaissut paikallinen toimittaja, joka työskentelee Australian kansalliselle yleisradioyhtiölle.

Myös Uuden Etelä-Walesin alueelta julkaistiin useita videoita, joissa autot olivat yltä päältä loskan alla.

SBS-televisioyhtiön uutistoimittaja oli julkaissut lentokoneesta otettua kuvaa lumipeitteestä lähellä Goulburnia.

Goulburn sijaitsee Canberrasta koilliseen Uudesta Etelä-Walesista.

Canberra Timesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan alueella sataa talvisin lunta, mutta tänä vuonna lumi tuli erityisen aikaisin.

Australian meteorologian laitoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan itärannikolla Brisbanen eteläpuolelta Melbourneen asti lähipäivinä lämpötilat ovat kymmenen asteen tuntumassa ja öisin lähempänä nollaa astetta, mutta ilma saattaa tuntua vieläkin kylmemmältä.

Taustalla ennätyskuiva kesä

Talvista vesisadetta on seuraavaksi luvassa Lounais-Australiaan Perthin seudulle, jonne odotetaan loppuviikoksi trooppista saderintamaa. ABC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan sadetta kaivattu todella kuivan kesän jälkeen.

Ennätyksellisen kuuma kesä on johtanut monella alueella vesipulaan. Esimerkiksi Uuden Etelä-Walesin aluehallinnon mukaan vesivarannot ovat nyt alimmalla tasollaan sitten 1940-luvun, joten Sydneyn alueella aloitettiin veden säännöstely toukokuun lopulla.

Sydneyn alueella esimerkiksi veden jättäminen valumaan letkusta tai nurmikon kastelulaitteiden käyttö voi johtaa 220 Australian dollarin (vajaan 135 euron) sakkoon.

Sydneyssä vettä säännösteltiin edellisen kerran vuonna 2009, kun Australiaa koetteli laaja kuivuus, joka on osissa maata jatkunut siitä saakka.

Korjattu juttua 16.16: Twiitti Queenslandin turistitoimiston tviitti oli eri vuodelta. Muotoiltu kärkeä.

Lue myös:

Viime vuosi oli ilmastohistorian neljänneksi lämpimin

Australian kuivuus näännyttää kenguruita ja sokeuttaa vallabeja

Australiassa riemujuhla: Reipas sade katkaisi lähes vuoden kestäneen kuivuuden

Australiassa kokonainen osavaltio julistettu kuivuusalueeksi – karjankasvattajille lupa ampua kengurut

Lähteet: AFP-STT