Lapsiavioliitot kuriin ja oppia raskauden riskeistä – Nigerissä aviomiehet laitetaan "kouluun", jotta naisten heikko asema paranisi

Länsiafrikkalaisen Nigerin kylissä naimisissa olevat miehet saavat keskustelutilaisuuksissa tietoa raskauden riskeistä.

Niger
Nigeriläisiä ja yhdysvaltalaisia tutustumassa juuri avattuun äitiysklinikkaan
Nigeriläisiä ja yhdysvaltalaisia tutustumassa juuri avattuun äitiysklinikkaan Nigerin Dossossa vuonna 2008. Kuva: Terry Bautista, Europe District Engineering and Construction chief, US Army Corps of Engineers / Wikimedia Commons. Lisenssi: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Terry Bautista

Niger on maa, jossa 85 lasta tuhannesta syntyneestä (siirryt toiseen palveluun) kuolee ennen viiden vuoden ikää. Yli 550 äitiä 100 000 synnytystä kohti kuolee synnytyksessä, kun Suomessa vastaava luku on kolme.

Siksi Nigerissä järjestetään nyt tilaisuuksia, jotka vielä reilut kymmenen vuotta sitten olisivat olleet täysi tabu patriarkaalisen yhteiskuntajärjestelmän takia.

Tilaisuudessa ryhmä miehiä istuu katoksen varjossa pienessä kylässä Nigerissä ja on syventynyt keskusteluun. Puheenaiheena ovat raskauden riskit odottaville äideille.

Näin "aviomieskoulua" etelänigeriläisessä Maikin kylässä kuvaillaan UNFPA:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Aviomieskoulut aloitettiin yhdeltä valtion eteläosan alueelta, jolta Nigerin hallitus on myöhemmin laajentanut niitä joka puolelle Nigeriä.

Afrikan kartta
Ilkka Kemppinen / Yle

Koulut eivät ole opetustilanteita vaan naimisissa olevien miesten epämuodollisia kokoontumisia, joissa miehet keskustelevat seksuaaliterveysasioista. Tapaamisissa käydään läpi esimerkiksi miehen ja naisen anatomiaa ja sitä, missä tilanteissa raskaana olevan naisen pitää päästä sairaalaan.

Aviomieskouluissa keskusteluja ohjaavat yhteisön arvostamat naiset, esimerkiksi sairaanhoitajat. Tapaamisiin osallistuvat miehet ovat roolimalleja omissa kylissään ja kouluttavat oppimiaan taitoja muille.

"Lupa kysyttävä jopa kotoa poistumiseen"

Nigerin kaltaisissa patriarkaalisen kulttuurin maissa on hyödyllistä, että miehet otetaan mukaan naisten terveyttä parantaviin hankkeisiin.

Tasa-arvoa ja seksuaaliterveyttä parantavat muutokset lähtevät liikkeelle, kun aviomieskouluihin osallistuvien miesten asenteet alkavat muuttua.

– Niger on maa, jossa nainen joutuu pyytämään lupaa jopa kotoa poistumiseen. Siksi on tärkeää, että miehet ymmärtävät, miksi esimerkiksi tyttärelle on vaarallista mennä naimisiin liian aikaisin, sanoo aviomieskouluja rahoittavan YK:n väestörahaston UNFPA:n pääjohtaja Natalia Kanem Ylelle.

Natalia Kanem
YK:n väestörahaston UNFPA:n pääjohtaja Natalia Kanem vieraili Helsingissä toukokuun lopussa.Henrietta Hassinen / Yle

Asenteiden muuttumiselle on tarvetta, sillä lapsiavioliitot ovat yleisiä Nigerissä. YK:n lastenjärjestön Unicefin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kolme tyttöä neljästä menee naimisiin alle 18-vuotiaana. Taustalla on köyhyys, sillä perheet arvelevat naimisiinmenon parantavan tyttäriensä tulevaisuudennäkymiä.

Lapsia yli seitsemän äitiä kohden

Nigerin korkea äitiyskuolleisuus on yksi syy siihen, että hallitus on halunnut ryhtyä kouluttamaan maaseudun miehiä.

Äitien kuolleisuuteen vaikuttaa heikkotasoisen terveydenhuollon ohella lapsiluku. Nigerissä syntyy eniten lapsia maailmassa yhtä äitiä kohti, yli seitsemän. Mitä useampia lapsia äiti on synnyttänyt, sitä korkeampi riski äidillä tai lapsella on kuolla synnytyksen yhteydessä.

YK:n väestörahaston Kanem korostaa perhesuunnittelun tärkeyttä nigeriläisille naisille.

– Tärkein kysymys on se, mitä nainen itse haluaa. Hänen täytyy saada päättää siitä, tuleeko hän raskaaksi ja kenelle, Kanem sanoo.

Aviomieskouluista on ollut hyötyä nigeriläisperheille. Esimerkiksi Nigerin eteläosassa sijaitsevassa Maikin kylässä raskaana olevien naisten terveyspalvelujen käyttö lähes kaksinkertaistui vuodessa (siirryt toiseen palveluun) sen jälkeen, kun aviomieskoulu oli perustettu.

Lisää aiheesta:

Ylen Intia-sarja: Poikien vuoro

Aiheesta muualla:

Guardian: Why have four children when you could have seven? Family planning in Niger (siirryt toiseen palveluun)