Apple lopettaa iTunes-sovelluksensa

Apple lopettaa musiikkikirjastojen aatelia olleen iTunes-sovelluksensa, tilalle tulee kolme uutta sovellusta.

iTunes
Ohjelmistotuotannon varajohtaja Craig Federighi Craig Federighi.
Joitain iTunesin ominaisuuksista siirretään sitä korvaaviin uusiin sovelluksiin.Monica Davey / EPA

Teknologiayritys Apple kertoi maanantaina, että yrityksen 18-vuotias iTunes-musiikkisovellus lopetetaan.

Joutsenlauluaan lurittelevan sovelluksen tilalle yritys tarjoaa kolmea uutta sovellusta. Nämä aiempaa räätälöidymmät sovellukset ovat Apple Music, Apple Podcasts ja Apple TV.

– ITunes mullisti ihmisten tavan kuunnella musiikkia sen jälkeen, kun se julkistettiin vuonna 2001. Nyt se poistetaan vaiheittain käytöstä, kertoo yrityksen ohjelmistotuotannon varajohtaja Craig Federighi.

– ITunesin tulevaisuus ei ole yksi sovellus, vaan kolme.

Ihmisten käyttötottumukset ovat siirtyneet yhä enemmän striimattavan sisällön kuluttamisen suuntaan iTunesin julkaisun jälkeen. ITunes tarjosi käyttäjille mahdollisuuden järjestellä musiikkikirjastojaan ja ostaa digitaalisia versioita kappaleista.

– Ei ole mitään syytä, että iTunes on olemassa, piste, toteaa markkinatutkimusta tekevän Creative Strategies -yrityksen analyytikko Carolina Milanesi.

– Jos haluan musiikkia, minulla on sovellus. Jos haluan television, minulla on sovellus. Näin ihmiset ajattelevat tänä päivänä, Milanesi jatkaa.

Musiikkikirjasto ei katoa

Joitain iTunesin ominaisuuksista siirretään sitä korvaaviin uusiin sovelluksiin.

Musiikkilehti Pitchforkin mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös Applen puhelinten ja musiikkisoitinten synkkaus Mac-koneiden kanssa muuttuu. Synkkaus ei enää tapahdu iTunesin kautta, vaan synkkausmahdollisuus tulee osaksi käyttöjärjestelmän tiedostonhallintasovellusta Finderia.

Pitchfork kertoo Applen tähdentäneen lausunnossa, että käyttäjät pääsevät jatkossakin käsiksi koko musiikkikirjastoonsa, olivat kappaleet ladattuja tai cd-levyltä "ripattuja".

ITunesin kuoppaaminen tapahtuu uuden Catalina-nimisen käyttöjärjestelmäversion julkistamisen yhteydessä. Käyttäjien käsiin uusi käyttöjärjestelmä tulee näillä näkymin syyskuussa.

Apple ilmoitti uudistuksistaan vuotuisen WWDC-konferenssinsa avauspäivänä.