1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paavo Väyrynen

Hovioikeus ei ota kantaa Paavo Väyrysen erottamiseen – Kansalaispuolue ja Väyrynen peruuttivat valituksensa

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu kiistassa jää voimaan. Käräjäoikeus mitätöi Väyrysen erottamisen kansalaispuolueesta.

Paavo Väyrynen
Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Sami Kilpeläinen (oik.), puolueen puheenjohtaja Paavo Väyrynen ja hallituksen jäsen Sakari Linden (vas.) Helsingissä 20. tammikuuta 2017.
Paavo Väyrynen toimi kansalaispuolueen puheenjohtajana kevääseen 2018 asti. Hänen erottamisensa jälkeen puoluetta on johtanut aiempi varapuheenjohtaja Sami Kilpeläinen (oik.). Sakari Linden (vas.) toimi kansalaispuolueen hallituksen jäsenenä. Oikeus on mitätöinyt Väyrysen erottamisen.Jarno Kuusinen / AOP

Helsingin hovioikeus ei anna lausuntoa Paavo Väyrysen erottamisesta kansalaispuolueesta. Puolue ja Väyrynen ovat peruuttaneet valituksensa.

Helsingin käräjäoikeus päätti viime marraskuussa, että kansalaispuolueella ei ollut toimivaltaa erottaa puolueen perustanutta Väyrystä. Käräjäoikeus mitätöi kansalaispuolueen hallituksen tekemän erottamispäätöksen.

Kansalaispuolue ja Väyrynen valittivat päätöksestä hovioikeuteen. Koska valitukset peruutettiin jää käräjäoikeuden ratkaisu voimaan.

Väyrynen peruutti valituksensa huhtikuussa ja kansalaispuolue toukokuun puolivälissä.

Mutkikas vyyhti alkoi kun kansalaispuolue ilmoitti maaliskuussa 2018 erottaneensa Väyrysen tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi. Ne liittyivät puolueen mukaan Väyrysen presidentinvaalikampanjaan.

Puolue ilmoitti erottamisen perusteeksi myös luottamusaseman väärinkäytön puoluehallituksen jäsenenä sekä pyrkimisen kilpailevan puolueen, keskustan, puheenjohtajaksi. Väyrynen piti erottamistaan laittomana.

Väyrynen ilmoitti itse eroavansa kansalaispuolueesta riidan vuoksi ja perusti uuden puolueen, Seitsemän tähden liikkeen. Puolue merkittiin puoluerekisteriin joulukuussa 2018.

Tähtiliikkeen kannatus ei riittänyt kansanedustajapaikkaan ja Väyrynen putosi eduskunnasta. Häntä ei liioin valittu Euroopan parlamenttiin.

Toukokuussa Väyrynen ilmoitti, että aikoo asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa, jos hänen terveytensä ja työkykynsä pysyvät hyvänä. Lisäksi hän aikoo olla ehdolla vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Lue myös:

Käräjäoikeus: Kansalaispuolueella ei ollut toimivaltaa erottaa Paavo Väyrystä

Väyrynen väittää palaavansa perustamansa Kansalaispuolueen johtoon – puolue kiistää politiikan konkarin väitteet ja kertoo tehneensä tutkintapyynnön poliisille

Paavo Väyrynen eroaa perustamastaan kansalaispuolueesta – haluaa varmistaa paikkansa keskustan puheenjohtajakisassa

Kansalaispuolue Väyrys-sotkusta: Juristit selvittävät asiaa – oikeus keskeytti Väyrysen erottamisprosessin

Tutkintapyyntöjä, erottamisia ja väärinkäytössyytöksiä – Yle kokosi Väyryskiistan keskeisimmät kiistakysymykset yhteen

Väyrysen erottaneen kansalaispuolueen johtaja: "Väyrynen rikkonut vaalirahalakia, kyse viisinumeroisista summista"

Kansalaispuolue: Paavo Väyrynen on erotettu puolueesta – Väyrysen leiri pitää erottamiskokousta laittomana

Lue seuraavaksi