Lastensuojeluilmoitukset ja kiireelliset sijoitukset lisääntyivät – Professori: "Perheiden aikainen tukeminen ei ole onnistunut"

Joka sadas alaikäinen oli huostaan otettuna viime vuonna.

lastenhuolto
aikuinen ja lapsi piirtämässä
AOP

Sekä lastensuojeluilmoitusten että kiireellisesti sijoitettujen lasten määrät kasvoivat viime vuonna, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta lastensuojelutilastosta.

Lastensuojeluilmoitus tehtiin viime vuonna noin 79 000 lapsesta, mikä oli noin 5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Lastensuojeluilmoituksia sen sijaan oli melkein kaksinkertainen määrä, noin 146 000. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtä lasta kohden tehtiin keskimäärin 1,8 lastensuojeluilmoitusta.

Kiireellisesti sijoitettuja lapsia oli viime vuonna 4 390, mikä oli 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

THL:n tutkimusprofessorin Tarja Heinon mielestä vaikeassa tilanteessa olevien lasten, nuorten ja perheiden tukeminen riittävän aikaisin ei ole onnistunut

– Jotta jatkossa osattaisiin kohdentaa tuki oikein, tulisi tuntea ilmiöitä paremmin ja myös tutkia juuri tätä kysymystä monipuolisesti, nykyistä enemmän ja tarkemmin, Heino toteaa THL:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Viime vuonna kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia ja nuoria oli yli 18 500. Näiden lasten määrä kasvoi edellisvuodesta muutamalla prosentilla. Huostassa oli yhteensä noin 11 000 lasta, mikä vastaa noin prosenttia alle 18-vuotiaista

Lastensuojelun avohuollon asiakkaiden määrä kuitenkin laski viime vuonna kaksi prosenttia. Avohuollossa oli viime vuonna kaikkiaan noin 55 000 lasta eli noin neljä prosenttia alle 21-vuotiaista.