Erdogan: Turkki ei peräänny ohjuskaupasta Venäjän kanssa

Yhdysvallat on varoittanut ilmatorjuntajärjestelmän vaarantavan F-35-hävittäjäkauppojen toteutumisen.

Turkki
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan maa ei aio perääntyä Venäjän kanssa solmituista asekaupoista.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan maa ei aio perääntyä Venäjän kanssa solmituista asekaupoista.Erdem Sahin / EPA

Turkki ei aio luopua Venäjän kanssa solmimasta S-400-ilmatorjuntaohjuskaupasta Yhdysvaltain painostuksesta huolimatta.

– Olemme tehneet sopimuksen ja olemme päättäväisiä. Mitään paluuta ei ole, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi tiistaina toimittajille uutistoimisto Anadolun mukaan.

Turkin vajaat kaksi vuotta sitten tekemä päätös hankkia ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Venäjältä on aiheuttanut kitkaa Ankaran ja Washingtonin välillä. Yhdysvallat on uhkaillut Nato-liittolaistaan vakavilla seurauksilla, mikäli maa ei luovu asekaupoista Venäjän kanssa.

Viime viikolla Yhdysvaltain puolustusministeriön johtava virkamies Kathryn Wheelbarger sanoi, että suunniteltu kauppa vahingoittaisi Turkin kykyä toimia Natossa ja pakottaisi Washingtonin rankaisemaan maata talouspakotteilla.

Hävittäjäkaupat jäihin

Yhdysvalloissa senaattoreita molemmista puolueista haluaa kieltää F-35-hävittäjien myymisen Turkille, mikäli maa hankkii ilmapuolustusjärjestelmänsä Venäjältä. Turkki suunnittelee ostavansa Yhdysvalloista sata hävittäjäkonetta ja turkkilaiset pilotit ovat jo aloittaneet yhteisharjoitukset amerikkalaisten lentäjien kanssa.

Yhdysvaltalaiset kuitenkin vaativat, että hävittäjähankkeen jatkamiseksi Turkin täytyisi ostaa yhdysvaltalaisvalmisteisia Patriot-ohjuksia venäläisten ilmatorjuntaohjusten sijaan.

Erdoganin mukaan Turkki voisi harkita Patriot-järjestelmän hankkimista ainoastaan, jos toimitusehdot olisivat yhtä hyvät kuin Venäläisten kanssa tehdyssä kaupassa.

– Mutta valitettavasti emme ole saaneet amerikkalaisten puolelta yhtä hyvää tarjousta kuin Venäjältä, presidentti Erdogan kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

S-400 on pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmä, jolla voidaan tuhota lentokoneiden lisäksi myös risteily- ja ballistisia ohjuksia.

Lue lisää:

"Vakava uhka" – amerikkalaissenaattorit haluavat kieltää lailla F-35 -häivehävittäjien toimittamisen Turkille

Turkki tekee ensimmäistä kertaa suuren asehankinnan Venäjältä – Maiden välit lämpenevät yhä

Lähteet: Reuters, AFP