1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Savo

Sään oikuttelu hidastanut kylvötöitä Itä-Suomessa

Kevään koleat ja kosteat sääolosuhteet ovat hidastaneet kylvöjen loppuunsaattamista Itä-Suomessa.

Pohjois-Savo
Yleiskuva. Pekkalan tilan ensimmäiseksi kypsyvä mansikka on lajikkeeltaan Sonata. Marjat ovat isoja ja kiinteitä.
Mansikan kukinta on viimeisillään harsolla suojatuissa viljelmissä.Mikko Koski / Yle

Kevättöiden eteneminen ja kasvustojen kehitys ovat viikon jäljessä. Sateet ovat vaikuttaneet kevätviljojen kylvöjen aikatauluihin, ja kylvötöiden arvioidaan jatkuvan vielä ainakin tämän viikon ajan.

Kylvösuunnitelmia ollaan jouduttu muuttamaan kylvöjen venymisen takia. Kauran ja kevätvehnän tilalle on laitettu ohraa ja kevätviljojen tilalle nurmea. Tämän lisäksi myöhäisiä viljalajikkeita, on vaihdettu aikaisiin, nopeamman kasvurytmin lajikkeisiin.

– Hieman saisivat sateet vähentyä. Aurinkoisia poutapäiviä toivotaan. Toisaalta tuholaistilanne on pysynyt rauhallisena runsaiden sateiden ansiosta, kertoo ProAgrian johtava asiantuntija Terhi Taulavuori.

Toukokuun runsaat sateet ovat olleet kuitenkin hyödyksi nurmelle, joka on hyvässä kasvussa. Säilörehun satonäkymät vaihtelevat Suomessa tavallisen ja hyvän välillä, mutta osassa Pohjois-Savoa nurmet ovat normaalia heikompia.

Mansikan kukinta on Itä-Suomessa lopuillaan harsolla suojatuissa kasvustoissa. Ensimmäisten harson alla kypsyvien mansikoiden arvioidaan olevan valmiita parin viikon sisällä.

Kasvihuoneiden ja tunneliviljelysten ensimmäiset mansikat maistettiin toukokuussa. Tällä viikolla alkavien helteiden odotetaan vilkastuttavan mansikkasatojen kasvua.

Lue seuraavaksi