Trump puhui Lontoossa "ilmiömäisestä" kauppasopimuksesta – kiitteli Lontoossa Mayta brexitin hoitamisesta

Mielenosoittajat vastustavat Yhdysvaltain presidentin vierailua valtavalla Trump-vauva -ilmapallolla. Trump kommentoi, ettei ole nähnyt mielenosoituksia.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Theresa May yhteisessä tiedotustilaisuudessa 4. toukokuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Theresa May yhteisessä tiedotustilaisuudessa 4. toukokuuta.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Theresa May korostivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan asiaankuuluvasti maiden kestäviä suhteita ja yhteisiä tavoitteita toisessa maailmansodassa, nykyisin ja tulevaisuudessa.

Trumpin vierailu Britanniaan on virallisesti osa Normandian maihinnousun 75-vuotispäivää.

Nykypäivän asioista ehkä kiinnostavin asia ovat Yhdysvaltain ja Britannian tulevat kauppasuhteet nyt, kun Britannia tekee eroa Euroopan unionista.

Trump kommentoi Yhdysvaltain olevan sitoutunut "ilmiömäiseen" kauppasopimukseen, jossa on "uskomattomia mahdollisuuksia". Trump arvioi, että sopimuksen myötä kaupan arvo voisi nousta kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Presidentti sanoi, että "kaikki vaihtoehdot" ovat pöydällä, kun sopimusta neuvotellaan.

Trump kommentoi myös brexitiä sanoen, että uskoo sen olevan hyvästä Britannialle. Trump kutsui Britanniaa "erityiseksi" paikaksi ja sanoi Mayn tehneen hyvää työtä Britannian EU-eron kanssa.

– Ansaitset paljon kehuja, Trump sanoi Maylle ja huomautti, että May on luultavasti parempi neuvottelija kuin hän.

May eroaa, koska hän ei ole saanut EU-erosopimustaan läpi parlamentissa.

Trump sanoi, että opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn olisi halunnut tavata, mutta hän ei suostunut.

Mayn seuraajasuosikkina pidetystä ex-ulkoministeri Boris Johnsonista Trump sanoi pitävänsä ja sanoi uskovansa, että tämä tekisi hyvää työtä – kuten myös nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt, Trump lisäsi.

Nato puheissa jälleen

May puolestaan lupasi avauspuheenvuorossaan, että Nato voi tulevaisuudessa luottaa Britannian F35-hävittäjiin vaikeuksissa. Hän kiitti Trumpia tämän huomioista Naton vastuunkannosta.

Trump on valittanut kovaäänisesti siitä, kuinka eurooppalaiset Nato-maat käyttävät liian vähän rahaa puolustukseen.

Iranista May kommentoi, että Iranin kriisin laajentuminen täytyy estää.

– Haluamme molemmat osua samaan maaliin, May sanoi.

May viimeisiä päiviä johdossa

Johtajat tapasivat Britannian pääministerin virka-asunnolla Lontoon Downing Street 10:ssä.

Trump saapui paikalle yhdessä vaimonsa Melanian kanssa. Pääministeri otti heidät vastaan rakennuksen ulkopuolella. Paikalla oli myös Theresa Mayn puoliso Philip May.

Etukäteen tiedossa oli, että tapaamisessa oli tarkoitus käydä läpi ajankohtaisia poliittisia aiheita, kuten Huawei-kiistaa, joka on osa Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kauppasotaa. Pääministeri May aikoi myös selvittää Trumpille Britannian kantaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Trumpin mukaan Huaweista puhuttiin ja asiaa koskevat erimielisyydet voidaan ratkaista.

Tapaamiseen osallistui ministereitä ja johtavia virkamiehiä molemmista maista. Mayn tilannetta hankaloittaa se, että hän on eroamassa pääministerin tehtävästä muutaman päivän kuluttua.

Trump osallistui aiemmin päivällä brittiläisten ja amerikkalaisten yritysten bisnes-tapaamiseen, joka järjestettiin St. Jamesin palatsissa.

Trump sanoi kokouksen jälkeen, että hänen mielestään maiden välistä kauppavaihtoa voidaan lisätä. Jos Britannia eroaa Euroopan unionista, kuten se aikoo, voivat maat solmia "hyvin huomattavan" kauppasopimuksen, Trump ennakoi.

Lontoossa suuri mielenosoitus

Lontoon keskustassa suuret mielenosoittajien joukot vastustavat Trumpin vierailua.

Mielenosoituksessa esiintyy muiden muassa työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn.

Mielenosoittajat lennättävät trump -ilmapalloa.
Mielenosoittajat lennättävät Baby Trump -ilmapalloa Lontoossa.Peter MacDiarmid / AOP

Protestin näyttävin osa on Trumpia esittävä suuri vauvanukke-ilmapallo, jota lennätetään parlamenttitalon lähellä.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, että tiedot protesteista ovat valeuutisia. Presidentti kommentoi, ettei hän nähnyt yhtään mielenosoitusta.

Presidentti Trump toisti tiedotustilaisuudessaan kritiikkinsä Lontoon pormestari, Sadiq Khania kohtaan. Työväenpuoluetta edustava Khan sanoi viikonloppuna, että Trump pyrkii jakamaan kansaa kuten 1900-luvun fasistit. Trumpin mielestä Khanin olisi syytä keskittyä työhönsä:

– Kuulemani perusteella hän ei ole ollut kovin hyvä pormestari. Hän on tehnyt huonoa työtä, rikollisuus on noussut ja on paljon ongelmia. Minusta hänen ei pitäisi arvostella edustajaa Yhdysvalloista, maasta joka voi tehdä niin paljon hyvää Britannialle, suomi Trump.

Katso lisää:

Prinssi Charles vastaanotti presidentti Trumpin Buckinghamin palatsiin – katso video

Päivitetty noin kello 16.30 kauttaaltaan tiedoilla tiedotustilaisuudesta.

Lähteet: Reuters