1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Rauhan mielisairaalan hämmästyttävä historia herää henkiin ainutlaatuisessa näyttelyssä

Rauhan mielisairaala Lappeenrannan Joutsenossa oli vuosikymmeniä tuhansien ihmisten työpaikka ja koti.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Mielisairaala-kyltti
Rauhan mielisairaala toimi vuodestä 1926 vuoteen 2000 Lappeenrannan Joutsenossa. Mikko Savolainen/Yle

Vuonna 1926 valmistui Joutsenon Rauhaan piirimielisairaala, josta samalla tuli koko silloisen Viipurin läänin psyykkisesti sairaiden keskeinen hoitopaikka.

Rauhasta kasvoi nopeasti silloisen Joutsenon kunnan yksi suurimmista työnantajista, sillä sairaalassa saattoi olla kerrallaan useita satoja ympärivuorokautista hoitoa ja valvontaa vaativaa potilasta.

Kun sairaala vuonna 2000 suljettiin, jäi siitä jäljelle valtava määrä muistoja. Sairaalan alue oli paitsi tuhansien ihmisten hoitopaikka ja koti, myös työ- ja asuinpaikka.

Vanhoja valokuvia
Näyttelyyn on koottu lukuisia valokuvia sairaalan menneisyydestä. Mikko Savolainen/Yle

Näitä muistoja ovat Hanna Koikkalainen, Marleena Liikkanen ja Anu Huttunen koonneet Lappeenrannan Linnoituksen Vihreään makasiiniin avautuneeseen näyttelyyn Tunnemuseo – Ihmisiä Rauhassa.

Näyttely esittelee kuvien, videoiden, esineiden, ääninauhojen ja tekstien kautta Rauhan sairaalan mielenkiintoista elämää 74 vuoden ajalta.

Kahvikuppi
Rauhan mielisairaalan kahvikuppi. Mikko Savolainen/Yle

Elämää Rauhassa

Rauhan sairaalarakennukset sijaitsevat Saimaan rannalla viehättävän luonnon ympäröiminä. Potilaat osallistuivat vointinsa mukaan sairaalan töihin, kuten maanviljelykseen, siivoukseen tai pyykkihuoltoon.

Sairaalan ulkopuolella potilaat viettivät aikaansa.

"Kävelyjä tehtiin paljon. Yksistään tai porukalla käytiin kioskilla. Kioskille oli vähän matkaa, mutta se kävi hyvänä liikuntana, kun liikkuminen oli jäänyt vähiin." 

Miespotilas 1990-luvulla

Koska sairaalaan tuli potilaita isolta alueelta, tuli siitä myös kuuluisa: "Jos et käyttäydy kunnolla, joudut Rauhaan", saattoivat paikalliset pelotella toisiaan.

"Kävelyjä tehtiin paljon. Yksistään tai porukalla käytiin kioskilla. Kioskille oli vähän matkaa, mutta se kävi hyvänä liikuntana, kun liikkuminen oli jäänyt vähiin." 

Miespotilas 1990-luvulla

Rauhan sairaalasta tuli vuosien aikana käsite, joka tunnettiin hyvinkin kaukana Joutsenosta. Se oli tunnettu myös siitä, että ihmiset viihtyivät siellä poikkeuksellisen hyvin.

– Minulle on kerrottu, että sellaista yhteisöllisyyttä, mitä Joutsenon Rauha tarjosi, ei nykyään ole enää missään, kertoo yksi näyttelyn kokoajista Anu Huttunen.

Tupakkahuoneen pöytä
Tupakkahuoneen pöytä on saanut aika monta tumppausta. Petri Kivimäki/Yle

"Heitä ei huolinut kukaan"

Talvi- ja jatkosodan alueluovutusten jälkeen Rauhan sairaalaan tuli potilaita rajantakaisista sairaaloista ja hoitolaitoksista. Heidän kohtalokseen tuli olla sairaalassa lopun elämäänsä, sillä heitä ei kukaan muu huolinut.

Potilaiden oma kotikuntansa oli jäänyt Neuvostoliittoon, eikä yksikään kunta Suomessa halunnut näitä potilaita itselleen.

– Siihen aikaan ei vielä ymmärretty, että sairaudesta voi parantua, pohtii Anu Huttunen.

Niinpä nämä 300 potilasta olivat sairaalassa elämänsä loppuun saakka, jotkut jopa useita vuosikymmeniä.

Näyttelyesineitä
Vihreän makasiinin seinillä on Marleena Liikkasen ja Hanna Koikkalaisen kuvia nykypäivän Rauhasta. Petri Kivimäki/Yle

Sairaalan kupeessa on hautausmaa, jonne heidät on haudattu.

Sodan aikana Rauhan sairaala toimi myös sotilassairaalana.

– Sota-aika ja siihen liittyvät sotaveteraanien psykiatriset traumat ovat sellaisia, joista ei vieläkään hirveästi puhuta. Niistä on vaiettu ja paljon on sellaista, joista ei ole puhuttu, sanoo Anu Huttunen.

Vuoden työ

Anu Huttunen innostui Rauhan sairaalan historiasta, koska hän on itse viettänyt lapsuutensa sairaalan läheisyydessä. Vaikka Rauhan sairaala on ollut merkittävä paikka Etelä-Karjalassa, ei siitä ole juurikaan kirjoitettu. Oli korkea aika saada muistot talteen.

– Näitä muistelijoita 1930- ja 1940-luvuilta ei enää kovin monta ole.

Menneisyyden kerääminen alkoi noin vuosi sitten. Mukaansa Anu Huttunen sai valokuvaajat Marleena Liikkasen ja Hanna Koikkalaisen. He ovat dokumentoineet Rauhan nykypäivää ja koostaneet muun muassa näyttelyssä olevat historialliset valokuvat.

Anu Huttunen, Hanna Koikkalainen ja Marleena Liikkanen
Anu Huttunen (vas.), Hanna Koikkalainen ja Marleena Liikkanen aloittivat kerätä aineistoa näyttelyyn viime kesänä. Petri Kivimäki/Yle

Valokuvaaja Marleena Liikkanen kertoo, miten hän alueella kierrellessään pääsi näkemään aution Rauhan. Yleensä hän kuvaa pääasiassa henkilöitä, joten nyt oli edessä jotain toisenlaista.

– Siellä ei ollut ihmisiä. Kuviin piti etsiä syvyyttä ja tasoja ihan eri tavalla kuin yleensä.

Näyttelyn lukuisat kuvat piirtävät seinille läpileikkauksen Rauhan menneisyydestä nykypäivään saakka. Niissä huokuu kuuluisa Rauhan sairaalan henki ja yhteisöllisyys.

Nyt avautuneen näyttelyn lisäksi on Internetissä avautunut myös näyttelyn verkkoversio osoitteessa www.tunnemuseo.com (siirryt toiseen palveluun).

Tunnemuseo – Ihmisiä rauhassa. Hanna Koikkalaisen, Marleena Liikkasen ja Anu Huttusen näyttely Rauhan sairaalasta Lappeenrannan Linnoituksen Vihreässä makasiinissa 4.6.–4.8.2019.

Anu Huttunen
Tekstilakanat kertovat selkeästi Rauhan mielenkiintoisesta historiasta. Petri Kivimäki/Yle
Lue seuraavaksi