Vuonna 1926 valmistui Joutsenon Rauhaan piirimielisairaala, josta samalla tuli koko silloisen Viipurin läänin psyykkisesti sairaiden keskeinen hoitopaikka.
Rauhasta kasvoi nopeasti silloisen Joutsenon kunnan yksi suurimmista työnantajista, sillä sairaalassa saattoi olla kerrallaan useita satoja ympärivuorokautista hoitoa ja valvontaa vaativaa potilasta.
Kun sairaala vuonna 2000 suljettiin, jäi siitä jäljelle valtava määrä muistoja. Sairaalan alue oli paitsi tuhansien ihmisten hoitopaikka ja koti, myös työ- ja asuinpaikka.

Näitä muistoja ovat Hanna Koikkalainen, Marleena Liikkanen ja Anu Huttunen koonneet Lappeenrannan Linnoituksen Vihreään makasiiniin avautuneeseen näyttelyyn Tunnemuseo – Ihmisiä Rauhassa.
Näyttely esittelee kuvien, videoiden, esineiden, ääninauhojen ja tekstien kautta Rauhan sairaalan mielenkiintoista elämää 74 vuoden ajalta.

Elämää Rauhassa
Rauhan sairaalarakennukset sijaitsevat Saimaan rannalla viehättävän luonnon ympäröiminä. Potilaat osallistuivat vointinsa mukaan sairaalan töihin, kuten maanviljelykseen, siivoukseen tai pyykkihuoltoon.
Sairaalan ulkopuolella potilaat viettivät aikaansa.
"Kävelyjä tehtiin paljon. Yksistään tai porukalla käytiin kioskilla. Kioskille oli vähän matkaa, mutta se kävi hyvänä liikuntana, kun liikkuminen oli jäänyt vähiin."
Miespotilas 1990-luvulla
Koska sairaalaan tuli potilaita isolta alueelta, tuli siitä myös kuuluisa: "Jos et käyttäydy kunnolla, joudut Rauhaan", saattoivat paikalliset pelotella toisiaan.
"Kävelyjä tehtiin paljon. Yksistään tai porukalla käytiin kioskilla. Kioskille oli vähän matkaa, mutta se kävi hyvänä liikuntana, kun liikkuminen oli jäänyt vähiin."
Miespotilas 1990-luvulla
Rauhan sairaalasta tuli vuosien aikana käsite, joka tunnettiin hyvinkin kaukana Joutsenosta. Se oli tunnettu myös siitä, että ihmiset viihtyivät siellä poikkeuksellisen hyvin.
– Minulle on kerrottu, että sellaista yhteisöllisyyttä, mitä Joutsenon Rauha tarjosi, ei nykyään ole enää missään, kertoo yksi näyttelyn kokoajista Anu Huttunen.

"Heitä ei huolinut kukaan"
Talvi- ja jatkosodan alueluovutusten jälkeen Rauhan sairaalaan tuli potilaita rajantakaisista sairaaloista ja hoitolaitoksista. Heidän kohtalokseen tuli olla sairaalassa lopun elämäänsä, sillä heitä ei kukaan muu huolinut.
Potilaiden oma kotikuntansa oli jäänyt Neuvostoliittoon, eikä yksikään kunta Suomessa halunnut näitä potilaita itselleen.
– Siihen aikaan ei vielä ymmärretty, että sairaudesta voi parantua, pohtii Anu Huttunen.
Niinpä nämä 300 potilasta olivat sairaalassa elämänsä loppuun saakka, jotkut jopa useita vuosikymmeniä.

Sairaalan kupeessa on hautausmaa, jonne heidät on haudattu.
Sodan aikana Rauhan sairaala toimi myös sotilassairaalana.
– Sota-aika ja siihen liittyvät sotaveteraanien psykiatriset traumat ovat sellaisia, joista ei vieläkään hirveästi puhuta. Niistä on vaiettu ja paljon on sellaista, joista ei ole puhuttu, sanoo Anu Huttunen.
Vuoden työ
Anu Huttunen innostui Rauhan sairaalan historiasta, koska hän on itse viettänyt lapsuutensa sairaalan läheisyydessä. Vaikka Rauhan sairaala on ollut merkittävä paikka Etelä-Karjalassa, ei siitä ole juurikaan kirjoitettu. Oli korkea aika saada muistot talteen.
– Näitä muistelijoita 1930- ja 1940-luvuilta ei enää kovin monta ole.
Menneisyyden kerääminen alkoi noin vuosi sitten. Mukaansa Anu Huttunen sai valokuvaajat Marleena Liikkasen ja Hanna Koikkalaisen. He ovat dokumentoineet Rauhan nykypäivää ja koostaneet muun muassa näyttelyssä olevat historialliset valokuvat.

Valokuvaaja Marleena Liikkanen kertoo, miten hän alueella kierrellessään pääsi näkemään aution Rauhan. Yleensä hän kuvaa pääasiassa henkilöitä, joten nyt oli edessä jotain toisenlaista.
– Siellä ei ollut ihmisiä. Kuviin piti etsiä syvyyttä ja tasoja ihan eri tavalla kuin yleensä.
Näyttelyn lukuisat kuvat piirtävät seinille läpileikkauksen Rauhan menneisyydestä nykypäivään saakka. Niissä huokuu kuuluisa Rauhan sairaalan henki ja yhteisöllisyys.
Nyt avautuneen näyttelyn lisäksi on Internetissä avautunut myös näyttelyn verkkoversio osoitteessa www.tunnemuseo.com (siirryt toiseen palveluun).
Tunnemuseo – Ihmisiä rauhassa. Hanna Koikkalaisen, Marleena Liikkasen ja Anu Huttusen näyttely Rauhan sairaalasta Lappeenrannan Linnoituksen Vihreässä makasiinissa 4.6.–4.8.2019.
