Kansantajuinen muistisairaan selviytymisopas julkaistiin Kajaanissa: "Tunteet välittyvät vaikka sanoja ei tulisi"

Opas on tarkoitettu muistisairaalle itselleen sekä hänen omaisilleen.

muistisairaudet
Nainen seisoo vanhustentalossa asukkaiden keskellä.
Muistisairaan selviytymisoppaan toinen kirjailija Varpu Tavi pitää juuri julkaistua kirjaa teoksistaan lämpimimpänä. Kirjan kuvissa on Kajaanin Onnela-kodin asukkaita. Jarmo Nuotio / Yle

Voiko muistisairaudesta selviytyä? Tietokirjailija Varpu Tavinin mukaan tietyissä määrin kyllä. Hän on kirjoittanut yhdessä Riitta Lahtosen kanssa Muistisairaan selviytymisoppaan, joka on tarkoitettu sekä muistisairaalle että hänen omaisilleen.

– Opas sopii myös muistisairaalle itselleen, koska tiedän kokemuksesta, että sairauden alkuvaiheessa sairastunut on täysin kykenevä ratkaisemaan ja miettimään asioita. Esimerkiksi äitini teki hoitotahdon muistisairaana ja tiesi tarkasti, mitä hän haluaa, Tavin sanoo.

Kirja julkistettiin tiistaina Kajaanin Onnela-kodissa. Paikka valikoitu siksi, että kirjan kuvissa on Onnelan asukkaita.

– Kirjan kirjoittaminen oli paljon tunteellisempi kokemus kuin yleensä. Välillä jopa itkin, kun katsoin kuvia ja valitsin, mihin lukuun niitä laitan, Tavin myöntää.

Tavin kertoo huomanneensa, ettei muistisairaus vie välttämättä elämän mielekkyyttä tai esimerkiksi huumoria. Kainuun soten muistihoitaja Arja Anttonen on samaa mieltä.

– Ne ovat mukana ihan loppuun asti. Muistisairas on hyvin tunneihminen. Tunteet välittyvät vaikka sanoja ei tulisi, muistisairas viestittää tunteilla. Valitettavan usein sitä ei osata pukea sanoiksi, mitä sairastunut haluaisi meille kertoa, Anttonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!