Jatkuvaa oppimista tuetaan – Itä-Suomen yliopisto tarjoaa kaksi vuotta lisäaikaa osaamisen täydentämiseen

Itä-Suomen yliopisto ottaa elokuusta alkaen käyttöön jatkuvan oppijan opinto-oikeuden.

opiskelu
Itä-Suomen yliopiston liput liehuvat.
Itä-Suomen yliopiston uusi käytäntö tukee oppimista valmistumisen jälkeen.Raija Törrönen / UEF

Tutkinnon suorittanut opiskelija saa oikeuden täydentää opintojaan maksutta kahden lukuvuoden ajan valmistumisesta. Itä-Suomen yliopiston uudistuksella pyritään jouduttamaan opiskelijoiden valmistumista. Tavoitteena on myös lisätä opetuksen käyttökelpoisuutta työelämässä.

– Otetaan esimerkiksi vaikkapa tilanne, jossa valmistunut opiskelija ei ole varma työtehtävistään. Työssään hän huomaa tarvitsevansa esimerkiksi laskentatoimen tai juridiikan alan tietämystä, joten hän täydentää osaamistaan, Itä-Suomen yliopiston dekaani Sari Rissanen kommentoi.

Uudistuksen myötä valmistunut opiskelija voi ottaa tutkintotodistuksensa ulos yliopistosta heti, kun opintoja on suoritettu riittävästi. Tämän jälkeen opintoja voi täydentää esimerkiksi kielten tai eri sivuainekokonaisuuksien kursseilla.

Jatkuvan oppijan opinto-oikeus koskee sekä ylemmän korkeakoulututkinnon että alemman tutkinnon suorittaneita, joilla ei ole oikeutta ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen.

Opinto-oikeudella voi opiskella yliopisto-opintoja vapaan sivuaineoikeuden mukaisesti tai vaihtoehtoisesti sivuaineopintoja, joihin opiskelija on saanut sivuaineoikeuden opiskellessaan.

–Toivottavasti myös työnantajat hyödyntävät ja tukevat tätä mahdollisuutta lisätä valmistuneiden kompetensseja jatkuvan oppijan statuksella, Rissanen sanoo.

Täydentäviä opintoja on tähän asti voinut tehdä tutkinnon suorittamislukukauden loppuun saakka. Jatkuvan oppijan opinto-oikeus tulee voimaan 1. elokuuta Itä-Suomen uudessa opintojohtosäännössä.