Robert Sundman: Hävisivätkö vihreät vasemmistoliitolle ja RKP:lle, kun salkut jaettiin?

Missä ministeriössä torjutaan parhaiten ilmastonmuutosta? Ei ehkä sittenkään ympäristöministeriössä, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman blogissaan.

hallitusneuvottelut
Robert Sundman
Henrietta Hassinen, Yle

Kun Antti Rinne (sd.) oli saanut hallituksensa kasaan, hän otti seiskan ratikan Säätytalolta kohti Oodi-kirjastoa.

Aurinkoisena päivänä kaikkia hymyilytti. RKP:n puheenjohtaja, todennäköinen tuleva oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vertasi uutta hallitusta lastenkirjoista tuttuun Viisikkoon.

Vaikka joskus olisi vaikeaa, hommat aina hoituisivat.

– Ne (kirjat) päättyvät aina hyvin, ja sitten seikkailu jatkuu, Henriksson heitti.

Tiedämme varmasti kaksi asiaa: sen, miten ministerinsalkut jaetaan ja sen, millaista ohjelmaa se lähtee toteuttamaan. Molempien perusteella Henrikssonilla onkin ehkä eniten ilonaihetta.

Syntymäisillään olevasta Rinteen hallituksesta tiedämme varmasti kaksi asiaa: sen, miten ministerinsalkut jaetaan ja sen, millaista ohjelmaa se lähtee toteuttamaan.

Lue lisää: Valtioneuvosto.fi: Neuvottelutulos uuden hallituksen ohjelmasta julkistettiin Oodissa (siirryt ulkopuoliseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: Kuusi varmaa ministeriä ja joukko vahvoja ehdokkaita – Juha Sipilä ei ryhdy ministeriksi eikä eduskunnan puhemieheksi

Molempien perusteella Henrikssonilla onkin ehkä eniten ilonaihetta.

Vaasan sairaalan laaja päivystys turvataan. Ruotsinkieliselle Pohjanmaalle tärkeästä turkistarhauksesta ei elinkeinona luovuta. Toinen kotimainen kieli muuttuu pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa, tai sitä ainakin selvitetään.

Ja kirsikkana kakun päälle: yhdeksän kansanedustajan puolueelle kaksi ministerinsalkkua. Kaksi!

Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty naljailla, että lieneekö maailmankaikkeudessa kevyempää asiaa kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvistille ojennettava pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvoasioiden salkku.

Mutta ei kyse ole vain siitä. Hallitus eli valtioneuvosto on kollegio, ja valtioneuvoston jäsenenä Blomqvistkin osallistuu erilaisiin ministerivaliokuntiin ja työryhmiin. Hän on myös Henrikssonille tärkeä tuki oman puolueensa edustamisessa.

Ei mikään pikkujuttu.

Molemmat salkut samaan aikaan? Ja vieläpä hallituksen toiseksi pienimmällä puolueella? Hatunnoston arvoinen suoritus.

Salkkujen jako on perinteisesti suoritettu d’Hondtin menetelmän pohjalta, jolloin puolueet valitsevat haluamansa postit vertailulukujen mukaisessa järjestyksessä.

Voi olla, että osasta salkuista on sovittu myös erikseen neuvotteluosapuolten kesken.

Miten neuvottelut ovatkaan edenneet, voi myös vasemmistoliitto olla tyytyväinen. Kun puolue nähtiin edellisen kerran Jyrki Kataisen hallituksessa, oli sillä hallussaan liikenneministerin salkku ja niin kutsuttu opetus- ja kulttuuriministeriön ”kakkossalkku” eli kulttuuri- ja urheiluministerin posti.

Nyt puheenjohtaja Li Andersson (vas.) ansaitsisi kunnon aplodit omiltaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä on saatu ykkössalkku, eli opetusministerin tehtävä. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriöstä on saatu niin ikään painava ykkössalkku, sosiaali- ja terveysministerin tehtävä.

Molemmat salkut samaan aikaan? Ja vieläpä hallituksen toiseksi pienimmällä puolueella? Hatunnoston arvoinen suoritus.

Puolue toivoi hallitukseen mennessään erityisesti aktiivimallin purkamista, sote-uudistusta ilman edelliseltä kaudelta tuttua valinnanvapautta ja vahvaa perusturvaa, jota ei heikennettäisi. Yhtä lailla puolueelle oli tärkeää, ettei työehtosopimusten yleissitovuuteen koskettaisi.

Tavoitteet menivät sukkana läpi. Monet niistä jaettiin laajalti esimerkiksi SDP:ssä.

Puolue, joka on rakentanut voittoisat kampanjansa ympäristön, köyhyyden torjunnan ja sivistyksen kunnianpalautuksen varaan edistää näitä tehtäviä nyt… Niin, ulkoministerin, sisäministerin ja ympäristöministerin paikoiltako?

Alusta alkaen oli selvää, että tämä hallitus ei syntyisi ilman keskustaa – mutta ei myöskään ilman vihreitä. 20 paikkaa eduskunnassa ja vaalivoitto takasivat vihreille hyvän neuvotteluaseman.

Siihen nähden puolueen salkut herättävät eniten kysymyksiä.

Puolue, joka on rakentanut voittoisat kampanjansa ympäristön, köyhyyden torjunnan ja sivistyksen kunnianpalautuksen varaan edistää näitä tehtäviä nyt… Niin, ulkoministerin, sisäministerin ja ympäristöministerin paikoiltako? Jokin ei nyt täsmää.

Samaan aikaan vasemmistoliitto voi napata salkuillaan ilmatilaa vihreille tärkeissä teemoissa.

Ulkoministerin salkku on tietysti perinteisessä mielessä arvokas salkku. Painavin salkku, joka vihreillä on koskaan ollut.

Mutta postien jaossa ei ole kyse ainoastaan perinteisistä painoarvoista. Tärkeää on myös se, mitä puolueen kannattajat arvostavat.

Osa vihreiden kannattajista olisi varmasti valmiit vaihtamaan ulkoministerin paikan ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkuun, jotta tilalle olisi saatu esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamisesta vastaava salkku tai koulutuspanostukset taikova salkku.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on tärkeää, mutta ympäristön kannalta kovempia päätöksiä saatetaan tehdä maa- ja metsätalousministeriössä sekä työ- ja elinkeinoministeriössä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri kuulostaa hyvältä, mutta ilmastopolitiikan konkretia asuu usein muualla kuin ympäristöministeriössä.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on tärkeää, mutta ympäristön kannalta kovempia päätöksiä saatetaan tehdä maa- ja metsätalousministeriössä sekä työ- ja elinkeinoministeriössä. Näistä salkut menivät keskustalle, työministerin salkku demareille.

Ympäristöministerillä on aiemmassa hallituksessa ollut valtaa energia-asioihin, mutta vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi tänään Vihreälle Langalle (siirryt toiseen palveluun), että toisin kuin edellisessä hallituksessa, ympäristöministeri ei edes vastaa energia-asioista. Sen sijaan hän saa ”ilmastoasioiden kokonaiskoordinaation”.

Koordinaatio kuulostaa laihalta lohdulta.

Samaan aikaan kun keskusta on hehkuttanut hallitusohjelmaa keskustalaisimmaksi koskaan, vihreät eivät voi sanoa samaa.

Hallitusohjelma toki haluaa torjua ilmastonmuutosta, mutta sitähän halusivat myös muut puolueet.

Esimerkiksi vihreiden esillä pitämiin ympäristölle haitallisiin yritystukiin kosketaan lähinnä muodon vuoksi. Koulutukseen ei tule miljardia, eikä opintotukea koroteta juurikaan. Sosiaaliturvanäkökulmasta voittajia ovat eläkeläiset.

Vihreiden ministerivalintoja käsittelevä kokous alkaa tänään tiistaina klo 17. Ehkä joku puoluevaltuuskunnan jäsen kysyy, mitä Säätytalolla oikein tapahtui.

Aiheesta voi keskustella 4.6. klo 20.00 asti.

Robert Sundman

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja.

Lue lisää:

Vihreiden Ohisalosta sisäministeri, hurja kisa kolmannesta salkusta, SDP yllätti: Harakka työministeriksi – Yle seurasi hetki hetkeltä