1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallitusohjelmat

Rinteen hallitusohjelma kaikkien aikojen pisin – "Kaikki mahdollinen ja mahdoton kirjattu"

Hallitusohjelmien pitenemisen syynä on pidetty sitä, että puolueet eivät luota toisiinsa. Uuden hallituksen pitkä ohjelma voi kertoa muusta.

hallitusohjelmat
Hallitustunnustelija Antti Rinne ja pääministerit Juha Sipilä, Jyrki Katainen, ja Matti Vanhanen.
Rinteen hallitusohjelma kaikkien aikojen pisin. Lähde: Valtioneuvosto.Juha Rissanen / Yle

SDP:n Antti Rinne hallituskumppaneineen julkisti maanantaina Helsingin uudessa kirjastoylpeydessä uuden teoksen, joka hakkaa pituudessa monet Oodin hyllyihin ladotut kirjat.

Kyseessä on viiden puolueen hallitusohjelma nimeltä Osallistava ja osaava Suomi, 190 sivua.

Hallitusohjelmien pituudet merkkeinä.
Rinteen hallitusohjelma kaikkien aikojen pisin. Grafiikassa ei ole mukana Jäätteenmäen, Kiviniemen ja Stubbin lyhytikäisiä hallituksia. Lähde: Valtioneuvosto.Juha Rissanen / Yle

Taakse jäävät aiemmat hallitusohjelmat, kuten aikanaan ennätyspitkäksi julistettu Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelma vuodelta 2011.

Keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen tulkitsi runsaat kaksi vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun), että parin viime vuosikymmenen ajan jo­kai­sel­le hal­li­tuk­sel­le on kir­joi­tet­tu edel­lis­tä pi­dem­pi oh­jel­ma, koska hal­li­tus­puo­lu­eet eivät luota toisiinsa.

Tästä ei ole kuitenkaan kyse tuoreessa Rinteen johdolla kirjoitetussa hallitusohjelmassa, sanoo kahdeksat hallitusneuvottelut läpikäynyt ex-kansliapäällikkö Erkki Virtanen.

– Tämä on eräänlainen toiveiden tynnyri, jonne on kerätty kaikki ilman suurempaa karsintaa, Virtanen tölväisee.

– Sinne on kirjattu kaikki mahdollinen ja mahdotontakin erilaisilla reunaehdoilla.

Hallitusneuvottelut "erikoiset"

Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman venähtäminen johtui siitä, että silloiset kuusi hallituspuoluetta tulivat vastakkaisilta ideologisilta laidoilta. Rinteen "uudessa punamullassa" puolueita on yksi vähemmän ja ideologinen hajaannus vähäisempää.

Kataisen tiiliskiven jälkeen sekä virkamiehet että seuraaja Juha Sipilä (kesk.) halusivat hajuraon pitkiin hallitusohjelmiin. Insinööritaustaisen Sipilän johdolla syntyi puolet edellistä lyhyempi strateginen hallitusohjelma, jonka tekemistä helpotti hallituspuolueiden määrän puolittuminen ja perusporvarihallituksen ainakin alkuun ideologiset yhtäläisyydet.

Tuoreimman ohjelman pituutta on venyttänyt myös uusi tapa, jolla puolueet kävivät hallitusneuvottelut. Eri työryhmät ideoivat ensin "ilmiöpöydissä" vapaasti ongelmiin ratkaisuja, jotka vasta myöhemmin karsittiin niihin joihin rahat riittävät.

Hallitusneuvottelujen veteraani uskoo, että työskentelytapa selittää ohjelman venähtämistä.

– Oli erikoinen tapa, että porukat kerääntyvät kahdeksi viikoksi pitämään seminaaria. Jalostaminen, tiivistäminen ja päätöksien tekeminen talousraamien mukaan jäi vaille, Erkki Virtanen kummastelee.

Rinteen hallitusohjelman pituutta voi selittää myös tyylilaji. Uusi hallitusohjelma alkaa kuvauksella nykyihmisen ahdistuksesta murroksen keskellä. Poissa on Sipilän hallitusohjelman hakkaava rytmi, jossa lyhyillä päälauseilla tehtiin heti selväksi, että leikkauksia on tulossa.

Kuvaavaa on, että oppositioon päätynyt kokoomusjohtokin moitti uutta hallitusohjelmaa kehumalla sen ajatuksia kauniiksi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi