Kalastuskauden alkamisesta alkaa myös Tenon kesä – Isä ja poika viihtyvät joella lähes kyllästymiseen saakka

Ilmari ja Raine Tapiola viihtyvät joella koko kesän.

Tenojoki
Ilmari ja Raine Tapiola soutavat Tenolla.
Isä ja poika, Ilmari ja Raine Tapiola, soutavat Tenon Yläkönkäällä.Linnea Rasmus / Yle

UtsjokiLauantaina 1.6. Tenolla alkoi jälleen lohenpyynti. Nyt paikallisilla on vielä vajaa viikko aikaa kalastaa, ennen kuin turistit rientävät Euroopan parhaalle lohijoelle.

Maanantai-iltana hieman ennen ensimmäisen viikkorauhoituksen päättymistä Raine Tapiola on aloittamassa pyyntikautta isänsä Ilmari Tapiolan kanssa.

– Kalastuksen alkamista aina odottaa ja miettii, koska pääsee pyyntiin. Kalastuksesta alkaa kesä, toteaa Raine Tapiola.

Ilmari ja Raine Tapiola
Ilmari ja Raine Tapiola laskevat veneen vesille jyrkkää rinnettä pitkin.Linnea Rasmus / Yle

Miehet laskevat veneen jyrkkää törmää pitkin alas. Vaivannäkö kannattaa, sillä Yläkönkään alla on hyvä paikka kalastaa.

– Suomen puolella tämä on kuin järvi. Täällä ei tarvitse moottoria ollenkaan, kun voi soutaen käydä verkoilla. Tämä on kaunis ja hyvä paikka, kehuu Ilmari Tapiola.

Kun vene on vesillä ja kello lyö seitsemän, tämä kaksikko ei viivyttele. Poika ryhtyy soutamaan ja isä käy laskemaan verkkoja.

– Täytyy keskiyön jälkeen käydä kokemassa verkot, onko tullut kalaa. Viiden tunnin jälkeen on uteliaisuuttaan käytävä katsomassa, kertoo Ilmari Tapiola.

Raine ja Ilmari Tapiola laskevat verkkoja.
Raine ja Ilmari Tapiola aloittivat Tenon pyyntikauden laskemalla verkot Yläkönkään alle.Linnea Rasmus / Yle

Uudet verkkomääräykset kiusana

Kalastuskauden aloittaminen on mukavaa, mutta yksi asia vaivaa Ilmari Tapiolaa. Syksyllä pauloitetut uudet verkot eivät ole tänä kesänä enää luvallisia.

Maa- ja metsätalousministeriön keväällä julkaisemat uudet verkkomääräykset kieltävät tietynlaisten kuituverkkojen käyttämisen. Neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste toteaa, että päätös on sama, kuin edellisen Norjan ja Suomen välisen Tenon sopimuksen aikaan.

– Määräyksillä haluttiin varmistaa, että Tenolla ei oteta käyttöön hyvin ohuita ja kestäviä kuituja sisältäviä monikuituverkkoliinoja, jotka eivät ole olleet perinteisesti käytössä, kertoo Hakaste.

Hän lisää, että päätöksenteossa on kuultu Saamelaiskäräjiä. Tieto kuitenkin tavoitti tavan kalastajat vasta noin kuukausi sitten. Ilmari Tapiola ei ollut siitä hyvillään.

– Ministeriön toiminta harmittaa. Joka vuosi määräykset muuttuvat, eikä aikaa jää varautua uusilla pyydyksillä.

Ilmari Tapiola Tenolla.
Ilmari Tapiola pyytää vanhoilla verkoilla. Uudet jäivät nyt käyttämättä.Linnea Rasmus / Yle

Kuten kahtena edellisenä vuotena, myös tänä vuonna perinteistä kulkutusta eli ajoverkkokalastusta on mahdollista harjoittaa vain neljän vuorokauden ajan. Rajoitettujen pyyntipäivien vuoksi Ilmari Tapiola ei ole enää innostunut kulkuttamaan.

–Neljän vuorokauden vuoksi ei viitsi edes pauloittaa verkkoja. Ne saavat minun puolestani olla. En ole kulkuttanut enää vuosiin. Aika on niin lyhyt, ettei siihen kannata valmistautua.

Patopyynti alkaa, kun tulva laskee

Kulkuttamisen lisäksi saamelaisten perinteisiin pyyntimuotoihin kuuluu patopyynti. Patoaminen tarkoittaa sitä, että veden alaisella esteellä ohjataan lohet verkon suuntaan.

Padotessa verkkoa ei vedetä koko joen yli.

Tenojoen lohipato
Tältä näyttää lohipato Tenolla. Arkistokuva.Jarmo Honkanen / Yle

Lue myös: Tenolaiset treenaavat kuntosalilla lohenkalastusta varten: "Silloin pitää olla 48 tuntia yhteen menoon Tenolla"

Rajoitusten puolesta patopyynnin olisi voinut aloittaa maanantaina. Tapiolat aikovat kuitenkin odottaa rauhassa tulvan laskemista.

– Hyvä että joki tulvii. Tähän aikaan vuodesta pitää vähän tulvia, jotta lohi pääsee vapaasti nousemaan myös joen yläjuoksulle, pohtii Ilmari Tapiola.

Pyyntimuodosta riippumatta tulevat nämä kalamiehet viihtymään joella koko kesän.

– Kalastaminen on iso osa omaa kesää. Kesällä kuluu paljon aikaa padolla, kertoo Raine Tapiola.

Raine Tapiola Tenolla.
Raine Tapiola pyytää lohta omiin ja lähipiirin tarpeisiin.Linnea Rasmus / Yle

– Kalastukseen ehtii vähän kyllästyä jo heinäkuun lopussa ja elokuussa. Silloin siirtyy mielellään porohommiin ja muihin syys- ja talvitöihin, kertoo Ilmari Tapiola.