Euroalueen työttömyys alimmillaan 10 vuoteen – Eräät pankit ennakoivat korkojen laskevan entisestään

Kolme maata nostaa voimakkaasti euroalueen työttömyyskeskiarvoa.

euroalue
Työvoimatoimisto Bordeax'ssa.
Ranskan työttömyysaste on koko EU-alueen keskiarvoa korkeampi. Työvoimatoimisto Bordeax'ssa.EPA

Euroalueen työttömyys laski huhtikuussa 7,6:een prosenttiin. Maaliskuussa työttömyys oli prosenttiyksikön kymmenesosan suurempi.

Huhtikuussa töissä oli 64 000 ihmistä enemmän kuin edelliskuussa, kertoo EU:n tilastotoimisto Eurostat (siirryt toiseen palveluun).

Euroalueen 19 maasta vain neljässä työttömyysprosentti oli koko alueen keskiarvoa korkeampi. Maat olivat Ranska (8,7 %), Italia (10,2), Espanja (13,8) ja Kreikka (18,5).

Suomen työttömyysaste oli Eurostatin mukaan huhtikuussa 6,8 prosenttia. Alin työttömyys oli Tšekin tasavallassa, 2,1 prosenttia.

Huhtikuun työttömyysluvut olivat alhaisimmat yli kymmeneen vuoteen. Nykyistä alhaisempi työttömyys euroalueella oli viimeksi elokuussa 2008.

Viime vuonna vastaavaan aikaan työttömiä oli yli miljoona enemmän.

Inflaatio matalalla

Hintojen nousu eli inflaatio oli toukokussa vain 1,2 prosenttia, kertoo Euroopan keskuspankki (EKP). Huhtikuussa inflaatio oli vielä selvästi nopeampaa, eli 1,7 prosenttia.

EKP:n tavoite on, että inflaatiovauhti olisi lähellä kahta prosenttia.

EKP:n mukaan näin hidas inflaatio on "epämukavan paljon" tavoitteen alapuolella. Pankki huomauttaa, että pohjainflaatio oli vain 1,0 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu muita tuoteryhmiä enemmän vaihtelevien ruoan ja polttoaineiden osuus.

Euroalueen inflaatio ei ole noussut tavoitetasolle vuoden 2013 jälkeen. EKP pelkää, että matalasta inflaatiosta tulee itseään ruokkiva ilmiö.

– Vaikka kotimainen kysyntä jatkuu kohtalaisena, näyttää siltä, että yrityksillä on vaikeuksia siirtää nousevat työvoimakulunsa kuluttajille, sanoo saksalainen Commerzbank tiedotteessaan.

EKP pitää seuraavan kokouksensa torstaina. Tuolloin on odotettavissa, että pankki tarjoaa lisää edullista lainaa, jotta yritysten rahoituskanta pysyisi hyvänä.

EKP on pitänyt omaa talletuskorkoaan 0,4 prosenttia miinuksella kannustaakseen yrityksiä investoimaan. Samaan aikaan yritykset saavat lainarahaa nollakorolla.

Viime vuonna talouden ollessa vahvassa nousussa markkinoilla alettiin uumoilla korkojen nousevan. Nyt, kun kansainvälisessä taloudessa on paljon uhkatekijöitä, kuten brexit, sekä Kiinan ja USA:n kauppakiista, eräät pankit pitävät mahdollisena, että EKP voisi jopa alentaa korkotasoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lähteet: Reuters, AP