1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläintenoikeusliikkeet

Eläinsuojelujärjestöt arvostelevat hallitusohjelmaa: "Merkittävät parannukset jätetään tekemättä"

Hallitusohjelma tuo järjestöjen mukaan tärkeitä parannuksia eläinten kohteluun, mutta tuotantoeläinten osalta kirjaukset ovat heikkoja.

Eläinsuojelujärjestöjen mielestä tuotantoeläinten olosuhteiden parannukset jäivät vaatimattomiksi. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Maanantaina julkistettu hallitusohjelma tuo eläinsuojelujärjestöjen mukaan selkeitä parannuksia lemmikkieläinten olosuhteisiin ja kohteluun, mutta jättää tuotantoeläimiä koskevat merkittävät parannukset käytännössä tekemättä.

– Odotuksemme eläinten tilanteen parantamiseksi olivat korkealla, sillä eduskuntavaaleissa eläinmyönteisimmät puolueet saavuttivat vaalivoiton. Valitettavasti tälläkin kertaa tuotantoeläimille jää uhrin osa, ja kaikki merkittävät parannukset jätetään tekemättä, toteaa SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun)

Animalia puolestaan pahoittelee tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että turkistarhauksen alasajosta tai sen rajoittamisesta ei ole mainintaa, vaikka muualla Euroopassa edistystä tapahtuu.

– Norjassa vuonna 2018 hallitusohjelmaan kirjattiin tarhauskielto, joka on nyt menossa siellä läpi, sanoo Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen.

Eläinsuojelujärjestöt antavat hallitusohjelmalle risujen lisäksi ruusujakin. Suurista puutteistaan huolimatta hallitusohjelma ottaa Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan huomioon useita eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita, kuten eläinsuojeluvalvonnan parantamisen, eläinsuojeluasiamiehen viran perustamisen uudelleen ja lisärahoituksen eläinkokeita korvaavien menetelmien käyttöönottoon.

– Odotamme eläinsuojelumyönteisiltä puolueilta vahvaa vaikuttamista sen puolesta, että eläinten hyvinvointi paranee tämän kauden aikana monin tavoin myös hallitusohjelmaan kirjaamattomien asioiden suhteen, Pulli kertoo.

Alkanut hallituskausi on liiton mukaan eläinsuojelullisesti ratkaisevan tärkeä, sillä se saattaa loppuun edelliseltä hallitukselta kesken jääneen eläinsuojelulain uudistuksen.

Lue Lisää:

Näin hallitusohjelma on otettu vastaan: Enteilee konkurssia, on hiekalle rakennettu huvila – toisaalta auttaa Suomen yli laskusuhdanteen

Uusi hallitus ottaa ja antaa - katso keskeiset tiedot hallitusohjelman sisällöstä