Jättimäinen perhekeskus on avattu nyt myös Kalliossa – apulaispormestarin mukaan kaikkia lapsiperheiden palveluja ei ole tarkoitus keskittää isoihin keskuksiin

Tavoitteena on palvella oman alueen lapsiperheitä monipuolisesti: yhden luukun periaatteella toimivasta keskuksesta löytyy esimerkiksi kotipalvelun, lastensuojelun, perhesosiaalityön ja vammaistyön palvelut, kuten vaikkapa fysioterapia.

Lyhyet
Kallion perhekeskus on rakennettu entisen Kallion terveysaseman ja neuvolan tiloihin.
Kallion perhekeskus on rakennettu entisen Kallion terveysaseman ja neuvolan tiloihin, Ympyrätalon viereen. Yle

Tänään avautuneen Kallion perhekeskuksen toimintaan on otettu mallia aiemmin Helsingissä avautuneista Itäkadun ja Vuosaaren perhekeskuksista.

Myös niistä saatu kritiikki on huomioitu, vakuuttaa sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari, vihreiden Sanna Vesikansa:

– Palautteet on otettu tosi vakavasti, ja niistä on pyritty ottamaan opiksi; esimerkiksi perheitä ja työntekijöitä on osallistettu suunnitteluun ja lisätty hiljaisten työskentelytllojen määrää. Tietenkin omat rajoitteensa asettaa se, että nämä ovat vanhoja tiloja: Itäkatu oli aikaisemmin poliisiasema ja tämä Kallion perhekeskus on ollut aikaisemmin neuvola ja terveysasema.

Kallion perhekeskuksessa työskentelee 250 sote-alan ammattilaista.

Neuvola- ja perhetyön ylihoitaja Miriam Tepora vahvistaa, että henkilökuntaa on kuultu toiminnallisuuden kehittämisessä:

– Tilanahan tämä perhekeskus on aivan ihana, siitä on työntekijät tykänneet ja olleet vahvasti mukana suunnittelussa, kuten asiakkaatkin.

Päivän ensimmäisten asiakkaiden joukossa perhekeskuksessa neuvolakäynnillä ollut Heli Mantovaara-Korhonen oli tyytyväinen kokemaansa:

- Tosi hyvä kokemus oli kyllä, vaikka vähän oli haasteita löytää oikeaan paikkaan.

Apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan kaikkia lapsiperheiden palveluja ole tarkoitus keskittää näihin jättikeskuksiin:

- Meillä on kaupunkirakennekin niin erilainen, metro ei kulje joka paikkaan niin kuin tänne Kallioon ja siksi osa neuvoloiden toimipisteistä säilyy yhä.