Hyppää sisältöön

Venäjän viranomaiset tahtovat käyttäjien tietoja Tinderiltä ja nettijätti Yandexilta

EU:ssa taas laintuntija arvioi, että esimerkiksi Facebook voidaan vaatia poistamaan kunniaa loukkaava tieto maailmanlaajuisesti.

Yandexin pääkonttori sijaitsee Moskovassa. Kuva on otettu 20. toukokuuta. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän viranomaisten raportoidaan vaativan nettipalveluilta käyttäjiin liittyviä tietoja.

Tiistaina Venäjän johtava internetyritys Yandex sanoi, että se on sitoutunut tiedon yksityisyyteen. Yandex kommentoi asiaa uutisraporttien kerrottua, että Venäjän tiedustelupalvelu FSB olisi vaatinut Yandexilta sen salausavaimia.

Yandex ei tiistaina kumonnut tai vahvistanut raportteja siitä, että venäläisviranomaiset painostavat yhtiötä. Se kuitenkin kommentoi, että Venäjän nykyisiä internetturvallisuutta koskevia lakeja voidaan noudattaa loukkaamatta käyttäjien yksityisyyttä.

Yandex pyörittää Venäjän suosituinta internetin hakupalvelua ja sähköpostipalvelua.

Maanantaina taas raportoitiin, että venäläisviranomaiset haluavat tietoja treffipalvelu Tinderistä.

Tiistaina yhtiö sanoi, että on antanut luvan tulla laitetuksi listalle, johon kuuluvien yritysten on pyydettäessä luovutettava tietoja käyttäjistä viranomaisille. Näihin lukeutuu myös FSB.

Jos yhtiö ei suostu, sen toiminta voidaan estää. Venäjä on aiemmin yrittänyt estää viestipalvelu Telegramin käytön, koska yhtiö ei antanut viranomaisille pääsyä käyttäjiensä salaisiin viesteihin. Käyttäjät kiersivät eston VPN-palveluiden avulla.

Tinderin mukaan yhtiö ei ole vielä antanut julki kenenkään käyttäjän tietoja.

Tinder on laitettu Venäjän televiestintä- ja mediasääntelyviraston listalle viime kuussa. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) listalla on 175 yhtiötä.

Vaatimus tarkoittaa, että Tinderin on säilytettävä käyttäjien metatietoja sekä teksti-, ääni- ja videoviestejä, raportoi uutistoimisto Reuters.

Tinderin lisääminen listalle on osa Venäjän laajempaa pyrkimystä säädellä internetin käyttöä.

Poistomääräys voisi ulottua koko maailmaan?

Samaan aikaan Euroopan unionin puolella Euroopan unionin tuomioistuimen neuvonantaja on sanonut, että Facebookin kaltaiset sosiaalisen median palvelut voidaan määrätä poistamaan kunniaa loukkaava sisältö missä päin maailmaa tahansa, jos tuomioistuin niin päättää.

Kommentit liittyvät tapaukseen, jossa Facebookin käyttäjä julkaisi henkilökohtaisessa profiilissaan artikkelin itävaltalaisesta vihreiden poliitikosta. Mukana oli kuva, johon oli laitettu kommentti. Poliitikko kääntyi oikeuden puoleen estääkseen kommentin leviämisen.

Itävaltalainen tuomioistuin päätti, että kommentit ovat herjaavia ja tarkoitettu loukkaamaan. Se määräsi Facebookin estämään pääsyn kommentteihin Itävallassa.

Euroopan unionin tuomioistuimen julkisasiamies Maciej Spuznar sanoi juridisena näkemyksenään, että hänen mielestään tuomioistuin voi määrätä Facebookin kaltaiset yhtiöt "etsimään ja tunnistamaan kaiken alustalla jaetun tiedon seasta tiedon, joka on identtinen laittomaksi määritellyn tiedon kanssa", uutistoimisto AP raportoi.

Spuznarin mukaan eurooppalainen oikeus on sellaista, ettei ole mahdotonta, että tieto voidaan määrätä poistamaan maailmanlaajuisesti.

Spuznarin kommentit eivät ole laillisesti sitovia, mutta niitä pidetään ohjenuorana EU-tuomioistuimissa.

.
.