1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. legionelloosi

Stora Enson epäillään olevan vastuussa kymmenien sairastumisesta legionellabakteerista Belgiassa – kaksi ihmistä kuollut

Yhtiön mukaan jäähdytystorni on pysäytetty desinfiointia varten.

Legionellabakteeri on saattanut levitä Stora Enson Langerbruggen tehtaalta. Kuva: Markku Ojala / EPA

Metsäyhtiö Stora Enson epäillään olevan vastuussa kymmenien ihmisten sairastumisesta legionellabakteerista Belgian Gentissä. Kaupungin verkkosivuilla kerrotaan, että 32 ihmistä on sairastunut ja kahden kerrotaan kuolleen.

Stora Enso vahvisti tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että paikallisten viranomaisten mukaan legionellabakteeri on saattanut levitä sen Langerbruggen tehtaalta. Selvitys on yhtiön mukaan yhä kesken.

Yhtiö kertoo pysäyttäneensä jäähdytystornin desinfiointia varten. Tartunnan epäillään tulleen tornin kautta.

Belgialaisen HLN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiötä ja sen johtoa voi odottaa oikeudenkäynti tapahtumien vuoksi.

HLN:n mukaan Stora Ensolla on kolme rekisteröityä jäähdytystornia.

Legionellabakteeri viihtyy seisovissa vesissä. Legionella voi aiheuttaa infektiotaudin, jota kutsutaan legionelloosiksi. Taudin saa hengittämällä.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) taudinkuva voi vaihdella oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkokuumeeseen, jota kutsutaan myös legioonalaistaudiksi.

Langerbruggen tehtaalla tuotetaan muun muassa sanomalehtipaperia. Stora Enson mukaan tehdas työllistää 320 ihmistä.

Sairaustapaukset kävivät ilmi jo muutama viikko sitten. Brussels Times uutistoi toukokuun puolivälissä (siirryt toiseen palveluun), että tartuntojen lähdettä etsittiin 17 yrityksen vesinäytteistä.