Tanskassa parlamenttivaalit – Seuraako Tanska muiden Pohjoismaiden esimerkkiä ja siirtyy oikealta vasemmalle?

Lähes kaikki puolueet ovat yhtä mieltä, että jatkossa hyvinvointivaltioon ja ympäristökysymyksiin on panostettava enemmän.

Tanska
Lars Løkke Rasmussen ja Mette Frederiksen
Tanskan nykyinen, keskusta-oikeistolainen pääministeri Lars Løkke Rasmussen ja haastaja, sosiaalidemokraattien Mette Frederiksen kohtasivat keväällä vaaliväittelyssä.Mads Claus Rasmussen / EPA

Tanskassa järjestetään tänään keskiviikkona parlamentti- eli Kansankäräjien (Folketinget) vaalit. Maata on johtanut vuodesta 2015 lähtien Lars Løkke Rasmussenin johtama keskusta-oikeistolainen vähemmistöhallitus, joka on tukeutunut ulkomaalaisvastaiseen Tanskan kansanpuolueeseen.

Hallitus on noudattanut tiukkaa talous- ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Kuluneen vuoden aikana kahdessa muussa Pohjoismaassa - Ruotsissa ja Suomessa - on järjestetty vaalit, joiden seurauksena maihin on syntynyt tai syntymässä keskusta-vasemmistolaiset hallitukset. Kyselyjen mukaan sama voi olla toteutumassa myös Tanskassa.

Suurin puolue sosiaalidemokraatit saisi kyselyjen mukaan niukan vaalivoiton. Puolue on painottanut vaalikampanjassaan hyvinvointipalvelujen kehittämistä edellisen hallituksen leikkauslinjan jälkeen.

Demareista vasemmalle olevat puolueet ajavat sitäkin voimakkaammin hyvinvointipalveluja ja verojen lisäämistä.

Ulkomaalaispolitiikassa ankaraa linjaa vetänyt Tanskan kansanpuolue on kärsimässä kyselyjen mukaan selvän vaalitappion. Tarkkailijat seuraavat mielenkiinnolla, miten korkealle nousee uuden, erittäin rajua maahanmuuttovastaisuutta ajavan Stram Kurs -puolueen (Tiukka linja) suosio. Puolue haluaisi kieltää islamin Tansassa ja karkottaa muslimeita.

Lähes kaikki puolueet nostavat ilmasto- ja ympäristökysymykset hyvin korkeaan arvoon. Eniten ympäristöarvoja on pitänyt esillä vihreäksi lukeutuva Vaihtoehto-puolue (Alternativet), mutta sen linja saa kovaa kilpailua, koska muut ovat samoilla linjoilla. Ainoa puolue, joka ei pidä ilmastoasioita täkeänä on oikeistolainen Tanskan kansanpuolue.

Muuttuuko Tanskan tiukka maahanmuuttopolitiikka vaalien jälkeen? Nämä viisi asiaa kiinnostavat huomisessa vaalituloksessa

Lähteet: Reuters