Tänään selviää, tuleeko hallitukseen lappilaista ministeriä – keskustan Kulmuni ennakkoon vahvin ehdokas

Keskusta päättää ministereistään kello 17 alkavassa kokouksessa.

Katri Kulmuni
Kansanedustaja Katri Kulmuni.
Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmunille on povattu elinkeinoministerin pestiä.Laura Railamaa / Yle

Keskiviikkona selviää, tuleeko hallitukseen yhtään lappilaista ministeriä. Ennakkokaavailuissa isoimmat mahdollisuudet on torniolaisella Katri Kulmunilla. Hän on keskustan varapuheenjohtaja ja häntä on pidetty vahvana ehdokkaana elinkeinoministeriksi.

Keskusta päättää hallitukseen menosta kello 10 alkavassa kokouksessa. Ministerivalinnat puolue tekee kello 17 alkavassa kokouksessa.

Vasemmistoliitto päättää sekä hallitukseen menosta että ministereistä kello 16 alkavassa kokouksessa.

Ministeripohdinnoissa ei ole kuitenkaan nostettu esiin vasemmistoliiton lappilaisia nimiä. Pohjois-Suomesta esillä on ollut oululainen Hanna Sarkkinen, jolle on povattu sosiaali- ja terveysministerin pestiä.

SDP, RKP ja vihreät ovat jo nimenneet ministerinsä. Tähän mennessä nimetyistä ministereistä pohjoisesta on kotoisin oululainen SDP:n eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Mäntylä on viimeisin lappilainen ministeri

Viimeisin lappilainen ministeri on perussuomalaisten Hanna Mäntylä. Torniosta eduskuntaan valittu Mäntylä toimi sosiaali- ja terveysministerinä Juha Sipilän hallituksessa vuosina 2015-2016.

Häntä ennen keskustan Paavo Väyrynen oli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri vuosina Matti Vanhasen toisessa hallituksessa 2007–2011.

2000-luvulla lappilaisia ministereitä ovat olleet myös keskustan Hannes Manninen ja SDP:n Maija Rask.

Manninen toimi alue- ja kuntaministerinä Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen hallituksessa vuosina 2003 - 2007.

Sitä ennen SDP:n Maija Rask oli opetusministerinä Paavo Lipposen toisessa hallituksessa vuosina 1999-2003. Samassa hallituksessa oli mukana myös Jari Vilén, joka toimi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä 2002 – 2003