Lehtisaaren tonttien vuokraehtoja ei kevennetä sittenkään – Vantaan seurakuntayhtymän uusin ratkaisu ihmetyttää asukkaita

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto perui tiistaina aiemman päätöksensä, jonka mukaan Lehtisaaren tonttien vuokraehtoja lievennettäisiin.

Lyhyet
Lehtisaaren tie kyltti
Antti Kolppo / Yle

Kiista tonttivuokrista Helsingin Lehtisaaressa on saanut jälleen uuden käänteen.

Lehtisaaressa asuintontteja omistava Vantaan seurakuntayhtymä ei sittenkään kevennä tonttien vuokrausehtoja, kuten Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päätti viime vuonna.

Tiistaina Vantaan kirkkovaltuutetut linjasivat, että Lehtisaaren tonttivuokra-asiassa palataan vuonna 2016 tehtyyn päätökseen ja aiemmin asukkaiden kanssa tehty sopuratkaisu puretaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että tonttivuokrat nostetaan Lehtisaaressa viiteen prosenttiin tontin arvosta. Tästä vähennetään kymmenen prosenttia rakennetun maan vähennyksenä.

Vantaan seurakuntayhtymä on perustellut päätöstä sillä, että se haluaa pitää tuottotavoitteen kaikkia vuokralaisia kohtaan samalla tasolla sekä Vantaalla että Helsingissä. Lisäksi esillä on ollut Vantaan seurakuntien taloustilanne.

Vantaan seurakunnan tonteilla asuvat lehtisaarelaiset ovat olleet ratkaisusta tyrmistyneitä.

Heidän kuukausittaiset asuinkulunsa nousevat nyt satoja euroja korkeammiksi kuin Helsingin seurakuntien tonteilla asuvien.

Kiistaa myös Helsingin seurakuntayhtymän tonttivuokrista

Vantaan seurakuntayhtymä omistaa Lehtisaaressa kymmenen asuintonttia, joiden vuokrasopimukset päättyvät tämän vuoden lopussa. Päättyvät maanvuokrasopimukset ovat peräisin 1960-luvulta.

Kirkkovaltuuston päätökset uusista vuokraehdoista eivät kuitenkaan ole miellyttäneet Lehtisaaren asukkaita. Lehtisaaren taloyhtiöt ovat pitäneet sopimusehtoja kohtuuttomina ja haastaneet seurakuntayhtymän oikeuteen loppuvuodesta 2017.

Viime kesänä Vantaan seurakuntayhtymä ja lehtisaarelaiset pyrkivät neuvottelemaan uusista ehdoista, ja neuvottelujen tuloksena yhteinen kirkkoneuvosta sai päätettäväkseen esityksen vuokraehtojen keventämisestä.

Vastaavanlainen kiista on ollut myös Helsingin seurakuntayhtymän ja lehtisaarelaisten välillä. Käytännössä Helsingin seurakunnat omistavat Länsi-Helsingissä sijaitsevan Lehtisaaren maista käytännössä noin kolmanneksen ja Vantaan seurakunnat kaksi kolmannesta.

Lue lisää:

Vantaan seurakuntayhtymä keventää Lehtisaaren vuokraehtoja

Lehtisaaren vuokrankorotuskiistassa uusi sovintoesitys