Poliisiratsia Australian yleisradion tiloihin – Epäily salaisten tietojen vuotamisesta

Syyllistyivätkö Australian sotilaat viattomien ampumiseen Afganistanissa?

Australia
Australian yleisradioyhtiön ABC:n toimitalo Sydneyssä.
Peter Rae / EPA

Australian liittovaltion poliisi on tehnyt ratsian maan yleisradioyhtiön ABC:n tiloihin Sydneyssä. Asiasta kertovat australialaiset tiedotusvälineet, muiden muassa The Sydney Morning Herald.

Keskiviikkoaamupäivänä tehdyssä ratsiassa etsittiin todisteita siitä, että ABC on julkaissut hallituksen salaiseksi julistamaa materiaalia. Poliisit etsivät myös ABC:n uutispäätoimittajaa Gavin Morrisia ja kahta uutisen tehnyttä toimittajaa.

ABC:llä oli vuonna 2017 tutkivaan journalismiin liittyvä sarja The Afghan Files (Afgaanikansiot). Yhtiön uskotaan saaneen tuolloin haltuunsa hallituksen salaisen muistion. Siitä käy ilmi, että australialaiset sotilaat ovat ampuneet Afganistanissa aseettomia siviilejä ja lapsia, ja syyllistyneet muutenkin asiattomaan käytökseen.

Maan vuodelta 1914 oleva rikoslaki estää salaiseksi luokitellut aineiston julkaisemisen.

Eilen tiistaina poliisi teki kotietsinnän News Corp -mediayhtiön toimittajan Annika Smethurstin kotiin. Hän julkaisi viime vuonna uutisen, jonka mukaan Australia aikoo tiukentaa kansalaisiinsa kohdistuvaa valvontaa.

Poliisi epäilee tämänkin uutisen rikkovan rikoslaissa määriteltyjä salassapitomääräyksiä.

Ketään ei kuitenkaan ole määrätty pidätettäviksi ainakaan toistaiseksi.

Pääministeri Scott Morrison on etäännyttänyt itseään ja hallitustaan poliisin toimista.

– Australia uskoo vahvasti lehdistönvapauteen ja sen suojaamiseksi on selkeät lait. Myös Australian kansallisen turvallisuuden takaamiseksi on laadittu selvät lait ja kaikkien tulisi toimia niiden mukaisesti, pääministeri sanoi.

Lähteet: AFP, AP