Avi päästi Siikalatvan piinasta – kunta korjannut sote-sotkunsa asianmukaisesti

Avi joutui marraskuussa ottamaan kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut valvontaansa.

Siikalatva
Vanhukset kädet kävelykepin päällä
Ongelmana on ollut muun muassa henkilökunnan ja sijaisten heikko saatavuus vanhuspalveluihin. AOP

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt lopettaa Siikalatvan kunnan sote-palveluiden valvontatoimet.

Avi otti viime marraskuussa kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut valvontaansa. Se otti samanaikaisesti tarkkailuunsa sen, miten kunta sote-palvelunsa kokonaisuudessaan järjestää ja miten se niitä valvoo.

Niin radikaaliin toimiin se ei ole koskaan ennen Suomessa ryhtynyt.

Poikkeukselliset toimet juontavat juurensa Siikalatvan kunnan sote-palveluiden yksityistämiseen. Kunta ulkoisti sote-palvelunsa terveysjätti Mehiläiselle vuonna 2017, minkä jälkeen ongelmat alkoivat.

Kunnan sosiaali- ja terveydenhuollossa paljastui monia vakavia ja pitkäaikaisia puutteita. Kunta muun muassa siirsi lainvastaisesti yksityiselle yritykselle eli Mehiläiselle tehtäviä, jotka kuuluvat kunnan vastuulle.

Avi totesi keskiviikkona, että Siikalatvan kunta on ryhtynyt asianmukaisiin korjaaviin toimiin, ja kertoi lopettavansa valvonnan.

Se evästi kuitenkin vielä Siikalatvan kuntaa itse varmistamaan, että sosiaalipalvelujen järjestäminen ja yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajien valvonta toteutuu lain mukaisesti.

– Siikalatvan kunnan palveluksessa tulee olla riittävästi sosiaalihuollon ammattihenkilöitä ja muuta asiakastyöhön osallistuvaa henkilöstöä, avin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan.

Päivitetty klo 12.02: Täydennetty toista kappaletta ja muokattu otsikkoa.

Lue myös:

Ylen selvitys: Vanhusten ravitsemus oli retuperällä Mehiläisen hoivakodissa – letkuruokinnassa ollut asukas ei saanut ravintoa 18 tuntiin

Pohjois-Suomen avi valvoo useampaa vanhusten hoivakotia

Siikalatvalaisten vanhusten vuokrat olisivat nousseet jopa 30 prosenttia – vuokrasopimukset estivät vuokrien noston

Siikalatvan päättäjät eivät tienneet, että kunnan sote-palveluita hoidettiin lainvaistaisesti: "Onneksi asia tuli ilmi eikä menty tämän pidemmälle"