Lehti: EU aloittamassa kurinpitotoimet Italiaa kohtaan löysän finanssipolitiikan takia

La Repubblica -lehden mukaan komissio on lähettänyt Italian hallitukselle kirjeen keskiviikkon aloitettavista toimista.

Italia
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja sisäministeri Matteo Salvini esittelevät tiukempia maahanmuuttolakeja Roomassa 24. syyskuuta 2018.
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja sisäministeri Matteo Salvini ovat aiemmin kertoneet muun muassa peruvansa edellisen hallituksen uudistuksia. Maa on pahoin velkaantunut.Ettore Ferrari / EPA

Euroopan komissio katsoo, että Italian harjoittama finanssipolitiikka on horjuttanut luottamusta ja siten vaikuttanut talouteen hidastavasti. La Repubblica -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Italia altistaa itsensä mahdolliselle markkinašokille toimiensa vuoksi.

Lehden mukaan komissio vaatii Italialta 3–4 miljardin euron leikkauksia budjettiin, jotta se välttäisi sakot.

Italian hallitus on aloittanut useita sosiaalisia uudistuksia, joiden tarkoituksena on tukea taloudeltaan euroalueen kolmanneksi suurimman maan taloutta. Tämä on johtanut velan kasvuun.

Yksi rahaa syövistä uudistuksista on Italian uusi sosiaalitukijärjestelmä, joka kantaa nimeä kansalaispalkka. Kyseessä on maan populistihallituksessa istuvan Viiden tähden liikkeen tärkein parlamenttivaalien edellä äänestäjilleen antama lupaus.

Viime kuussa Euroopan komissio pyysi Italialta selvitystä siihen, miksi maan julkisen talouden velka nousi viime vuonna. Velan olisi pitänyt sääntöjen puitteissa supistua.

Lähteet: Reuters