Tor-verkko ei ole pelkästään rikollisten temmellyskenttä: “Anonyymiys on virkistävä kokemus”

Tor-verkon tunnistamattomuudesta voivat nauttia rikollisten lisäksi tavalliset ihmiset.

Tor (Anonyymiverkko)
käsi läppärin näppiksellä
Tor-verkossa käyttäjä säilyttää täyden anonymiteetin.AOP

The Onion Network, eli Tor-verkko on huonossa maineessa, sillä se on esillä mediassa lähinnä vain vakavien rikosten tutkinnan yhteydessä.

Tor-verkko ei ole kuitenkaan pahan alku ja juuri, vaan ainoastaan väline.

– Jos joku ryöstää pankin aseella, niin eihän siitä syytetä asetta vaan ihmistä. Tor-verkko on niin kuin se ase, Kainuun ammattikorkeakoulun tietoliikennetieteiden lehtori Joona Tolonen sanoo.

Tor- verkossa on paljon samaa kuin niin sanotussa tavallisessa verkossa. Monet samat nettisivut ovat näkyvissä, mutta sen lisäksi Tor-verkon kautta pääsee käsiksi piilopalveluihin. Tor-verkossa käyttäjä säilyttää täyden anonymiteetin, mikä houkuttelee rikollisten lisäksi ihan tavallisia ihmisiä.

Täydessä anonymiteetissä on paljon hyviä puolia, joita länsimaisessa demokratiassa elävä ihminen ei välttämättä huomaa.

– Sorretuissa maissa voidaan seurata internetin käyttöä, jolloin vaikka jonkin sanomalehden lukeminen on rangaistavaa. Tor-verkolla voi selata anonyymisti myös näitä sivuja.

On selvää, että tavallisessa internetissä käyttäjää seurataan tarkoin muun muassa Googlen ja Facebookin kautta. Tor-verkon käyttö voi siis olla myös vastareaktio lisääntyneeseen seurantaan.

– Ehkä tällainen anonyymiys on virkistävä kokemus, Tolonen pohtii.

Rikollisuutta Tor-verkossa toki harjoitetaan, mutta esimerkiksi huumekauppaa siellä käydään suhteellisen vähän. Juha Nurmen väitöskirjan mukaan Tor-verkon kautta käydään vuosittain noin kahden miljoonan euron edestä huumekauppaa.

– Tämä on vain pieni osa suomalaisesta huumekaupasta, kyllä se on vähän puuhastelua, Tolonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!