Hyppää sisältöön

Hallituksen esitys kieltää energiajuomat nuorilta ihmetyttää juomavalmistajaa: "Populistista ja turhaa"

Juomavalmistaja Hartwallin mukaan mahdolliseen ongelmaan pyritään puuttumaan väärin keinoin. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Kuopion torilta tiistaina tavoitettu 15-vuotias nuori kertoi juovansa energiajuomia lähinnä maun vuoksi. Varsinaiset vaikutukset eivät hänen mielestään juurikaan eroa esimerkiksi kahvista. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Keskustelu energiajuomien haitallisuudesta lapsille ja nuorille virisi jälleen maanantaina, kun hallitus esitti, että energiajuomien myyminen alle 15-vuotiaille kiellettäisiin lailla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositteli (siirryt toiseen palveluun) jo viime vuoden lopulla, että vähittäiskaupat lopettaisivat oma-aloitteisesti juomien myymisen nuorimmille ikäryhmille.

Juomavalmistaja Hartwallilla esitykset ovat herättäneet lähinnä ihmetystä.

– Hallituksen esityksessä ei ole mitään järkeä. Se on täysin turha, tehoton ja kilpailua vääristävä, linjasi Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen tiistaina Ylelle.

Järvisen mielestä kyse on silkasta populismista, sillä lailla ei tulisi olemaan käytännössä juuri mitään merkitystä.

Hän korostaa, että jopa THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vain hyvin pieni osa nuorten nauttimasta kofeiinista saadaan energiajuomista.

Erot ovat selvät: nuorten päivittäin nauttimasta kofeiinista 37 prosenttia tulee kahvista, toiset 37 prosenttia kolajuomista, 21 prosenttia teestä ja vain noin 5 prosenttia energiajuomista.

– Jos ongelmaa ylipäätään on, yritetään sitä nyt parantaa puuttumalla pieneen yksityiskohtaan, Järvinen kritisoi.

Mahdolliset haitat varsin yksilöllisiä

Päivittäistavarakauppa-yhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto on samoilla linjoilla.

– Energiajuomien haitallisuudesta on keskusteltu eduskunnassa viimeisen kymmenen vuoden aikana useita kertoja, mutta kunnollisia perusteita tällaiselle myyntikiellolle ei ole löytynyt, Luoto sanoo.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran selvittäessä asiaa mahdollisia haittavaikutuksia tunnistettiin (siirryt toiseen palveluun) jo pienillä kofeiinimäärillä. Kofeiinin todettiin voivan aiheuttaa muun muassa vieroitusoireita, ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä ja kofeiininsietokyvyn lisääntymistä.

Toisaalta alttiudessa kofeiinin haittavaikutuksille todettiin olevan yksilökohtaisia eroja: esimerkiksi henkilön paino vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti ja millä kofeiinimäärillä haittoja alkaa esiintyä.

Luoto sanookin, että vähittäiskaupan näkökulmasta selkeästä, virallisesta linjauksesta voisi olla jopa hyötyä.

– Emme voi kaupan alalla keskenämme päättää, että lopetamme jonkun laillisen tuotteen myynnin, koska se olisi kilpailulainsäädännön vastaista, Luoto huomauttaa.

Hän haluaa tuoda esiin myös yhdenvertaisuusperiaatteen. Ellei selkeää terveysperustetta ole, onko oikein kieltää jokin tuote vain tietyltä ikäryhmältä, Luoto kysyy.

Mietinnässä myös muualla

Samantyyppistä keskustelua on käyty lähivuosina muuallakin maailmassa.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa on vireillä laki, joka kieltäisi energiajuomien myymisen lapsille ja nuorille. Eripuraa on lähinnä ikärajasta eli siitä, koskisiko kielto alle 16- vai alle 18-vuotiaita.

Liettuassa energiajuomien myyminen alaikäisille kiellettiin lailla jo neljä vuotta sitten. Myös esimerkiksi Saudi-Arabia on rajoittanut juomien myyntiä ja puuttunut niiden mainontaan.

Pitäisikö energiajuomat kieltää lailla? Keskustele aiheesta jutun alla. Keskustelu on avoinna tänään klo 22:een saakka.

.
.