1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Brexit-puolueen Farage kieltäytyy selittämästä saamiaan lahjoituksia – EU-parlamentti kaipaa tietoa satojen tuhansien pimittämisestä

Parlamentin tutkintakomissio haluaa selvyyttä siihen, miksei kaikkia brittiedustajan vastaanottamia etuuksia ole ilmoitettu parlamentille.

Rahoittaja, ehdokas ja julkisuus. Kesällä 2015 Nigel Farage johti EU-eroa vaatinutta Ukip-puoluetta. Liikemies Arron Banks (vas.) oli yksi puolueen rahoittajista. Nyt Euroopan parlamentti haluaa selvyyttä Faragen raha-asioihin. Arkistokuva. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Brexit-puolueen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Nigel Farage kieltäytyy selittämästä Euroopan parlamentille, miksi hän ei ole ilmoittanut parlamentille kaikkia saamiaan lahjoituksia.

Euroopan parlamentin valvontakomitea antoi tiistaina Faragelle 24 tuntia aikaa saapua Brysseliin ja vastata suullisesti väitteisiin, joiden mukaan hän on jättänyt ilmoittamatta runsaan 500 000 euron arvosta lahjoituksia.

Farage sanoi Guardian-sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun), ettei aio noudattaa pyyntöä.

– Tämähän on EU:n kenguruoikeus. Tällainen, missä annetaan 24 tuntia aikaa vastata lehdistöstä poimittuihin syytöksiin, europarlamentaarikko kommentoi kiistäen kaikki väärinkäytökset.

Englannin kielessä kenguruoikeudella viitataan tuomioistuimeen, joka vähät välittää oikeudenmukaisuudesta tai lain todellisesti merkityksestä.

– Minä en ole saanut mitään yksityistä rahaa poliittisiin tarkoitusperiin, Farage kertoi Guardianille.

Ilmaisia matkoja ja oma autonkuljettaja

Euroopan parlamentti avasi viime kuussa virallisen tutkinnan Faragen raha-asioihin sen jälkeen, kun Channel 4 News -tv-kanava paljasti europarlamentaarikon saaneen merkittäviä lahjoituksia brittiläiseltä liikemieheltä Arron Banksilta.

Kanavan näkemien asiakirjojen perusteella Leave EU -kampanjaryhmän perustanut Banks kustansi Faragen vierailuja Yhdysvalloissa ja asumiskuluja Lontoossa vuonna 2016. Samana vuonna Britanniassa järjestettiin kansanäänestys EU-erosta ja Farage kampanjoi voimakkaasti brexitin puolesta.

Channel 4 Newsin mukaan Banks edisti europarlamentaarikon kampajointia muun muassa järjestämällä hänen käyttöönsä ilmaisen auton ja kuljettajan.

Farage ei ole tiettävästi ilmoittanut mitään näistä eduista Euroopan parlamentille. Parlamentin sääntöjen mukaan kaikki europarlamentaarikon roolissa vastaanotetut lahjat tulee ilmoittaa hallinnon ylläpitämään lahjarekisteriin.

Vakuutusbisneksellä vaurastunut Arron Banks on rahoittanut vuosia brexit-kampanjoita. Kuva maaliskuulta 2019. Kuva: Andy Rain / EPA

Jääkö voitonpuhe pitämättä?

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Antonio Tajani on siirtänyt Faragen lahjoitusasian viiden europarlamentaarikon muodostamalla komitealle, jotka valvovat parlamentin sääntöjen noudattamista. Myös EU:n petoksentorjuntavirasto OLAF harkitsee (siirryt toiseen palveluun) Faragen raha-asioista koskevan tutkimuksen avaamista.

Kun Euroopan parlamentin komitea on saanut oman tutkimuksensa päätökseen, se antaa puheenjohtaja Tajanille suosituksen mahdollisesta rangaistuksesta. Tämä suositus ei ole julkinen. Rangaistus voi vaihdella nuhtelusta aina kulukorvausten eväämiseen.

Euroopan parlamentti ei voi estää jäsentään osallistumasta istuntoihin, mutta se voi rajoittaa kuukauden ajan edustajan toimintaa parlamentin johtavissa rooleissa. Fargen tapauksessa tämänkaltainen rangaistus voisi periaatteessa estää hänen voitonpuheensa uuden parlamenttikauden alkaessa heinäkuussa.

Faragen luotsaama Brexit-puolue oli Britannian eurovaaleissa selvä voittaja. Nopeaa EU-eroa ajava puolue sai 32 prosenttia annetuista äänistä ja 29 paikkaa europarlamenttiin. Politico-verkkojulkaisun mukaan (siirryt toiseen palveluun) Farage havitteleekin nyt johtopaikkaa jossain EU-kriittisessä europarlamenttiryhmässä.

Euroopan parlamentin valvontakomitean Faragelle asettama 24 tunnin aikaraja saapua Brysseliin kuultavaksi oli poikkeuksellisen lyhyt.

– Minä en osallistu näin lyhyellä varoitusajalla. Ja jos he yrittävät estää pääsyni rakennukseen, kuka muu voisi antaa äänen minua äänestäneille tuhansille ihmisille. Onko tämä demokratiaa EU:n tyyliin? Farage ihmetteli Guardianin haastattelussa.

Euroopan parlamentti ei ole kommentoinut Faragen väitettyjä väärinkäytöksiä.

Lue lisää:

Haaveet nopeasta brexitistä tai uudesta kansanäänestyksestä vaihtuivat eurovaaleihin – Britanniassa vaaleista toivotaan selvyyttä brexit-kaaokseen

Ohjat yksissä käsissä, linjaukset auki ja rahoitus epäselvä – Tällainen on Nigel Faragen rakettimaisesti nouseva Brexit-puolue

Nigel Farage perustaa brexit-puolueen