Hallitusohjelman kirjaus laittoi vauhtia rattaisiin – Saamelaiskäräjävaalien siirtämistä selvitetään

Taustalla on YK:n ihmisoikeuskomitean antamat kaksi ratkaisua, joissa se moittii Suomea saamelaisten oikeuksien loukkaamisesta.

saamelaiskäräjät
Sámediggi eli saamelaiskäräjät
Arkistokuva. Saamelaiskäräjät kokoontuu täysistuntoonsa saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen parlamenttisaliin Inariin vähintään neljä kertaa vuodessa.Vesa Toppari / Yle

Maanantaina julkaistussa hallitusohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että saamelaiskäräjävaalien ajankohtaan liittyvä kysymys selvitetään pikaisella aikataululla. Oikeusministeriö on tarttunut tuumasta toimeen ja kutsunut Saamelaiskäräjät ja eri saamelaisyhdistyksiä kuulemistilaisuuteen koskien saamelaiskäräjävaalien ajankohtaa.

Saamelaiskäräjät ja oikeusministeriö neuvottelivat asiasta tänään keskiviikkona. Kuulemistilaisuus järjestetään Helsingissä torstaina 6.6.

Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston osastopäällikkö Johanna Suurpää kertoo, että taustalla on YK:n ihmisoikeuskomitean antamat kaksi ratkaisua, jotka Suomi sai helmikuussa. Ratkaisuissaan komitea moittii Suomea saamelaisten oikeuksien loukkaamisesta.

Johanna Suurpää
Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston osastopäällikko Johanna Suurpää.Sara Wesslin / Yle

Lue myös: Suomella on kolme kuukautta aikaa reagoida YK:n moitteisiin koskien saamelaiskäräjien vaaliluetteloa – voiko syksyn vaaleja siirtää?

Moitteet koskevat korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä vuoden 2015 saamelaiskäräjävaalien yhteydessä. Silloin korkein hallinto-oikeus hyväksyi vaaliluoetteloon 93 henkilöä Saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti.

– Tämä on herättänyt kysymyksen siitä, pitäisikö nyt arvioida seuraavaa saamelaiskäräjävaalin ajankohtaa ja menettelyä siihen liittyen.

Torstain kuulemistilaisuuden tarkoituksena on kerätä tietoa ja erilaisia näkemyksiä, jotka on hyvä ottaa huomioon vaalien siirtoa ja uutta ajankohtaa harkittaessa.

– Kuulemistilaisuuteen on kutsuttu eri tahoja, joilla voidaan arvioida olevan näkökohtia tähän kysymykseen.

Seuraavat saamelaiskäräjävaalit on tällä hetkellä määrä käydä 2.9.–30.9.2019. Päätöstä vaalien siirtämisestä ei ole vielä tehty.

– Tässä vaiheessa meillä on tämä hallitusohjelmalinjaus. Koska vaalit alkavat syksyllä, joudutaan tätä selvitystyötä tekemään pikaisesti, kertoo Johanna Suurpää.

"YK:n ihmisoikeuskomitean päätös velvoittaa Suomea toimimaan"

Saamelaiskäräjien toisen varapuheenjohtajan, Tuomas Aslak Juuson mielestä on tietysti hyvä asia, että oikeusministeriö alkoi selvittää asiaa heti hallitusohjelman valmistumisen jälkeen.

– YK:n ihmisoikeuskomitean päätös velvoittaa Suomea toimimaan asian suhteen. Tuntuu, että valtio ottaa sen tosissaan ja varmistaa toimet sen eteen.

Tuomas-Aslak Juuso
Saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtaja Tuomas-Aslak Juuso.Vesa Toppari / Yle

Ensimmäinen askel on selvittää saamelaisten ajatuksia vaalien siirtämiseen liittyen. Jos selvityksen tulokset osoittavat vaalien siirtämisen olevan mahdollista, asia pitää hyväksyä vielä Saamelaiskäräjien täysistunnossa ja eduskunnassa.

Juuso arvelee, että jos saamelaiskäräjävaaleja siirretään, vaalit olisivat puolentoista tai kahden vuoden päästä.

– Täytyy katsoa, millaisia tuloksia selvitystyöstä tulee. Mikäli vaaleja siirrettäisiin kahdella vuodella, olisi sillä myös se positiivinen vaikutus, että meillä olisi vaalit samana vuonna Ruotsin ja Norjan saamelaiskäräjien kanssa.

Saamelaiskäräjien kokous käsittelee vaalien ajankohtaa koskevaa asiaa seuraavassa kokouksessaan 18.6.2019.