1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuhmon lukion sisäilmaongelmiin ratkaisu alkukesän aikana: "Osa tunneista on pidetty tänä vuonna väistötiloissa"

Lukiorakennuksen korjaamiseen on kolme vaihtoehtoista mallia.

sisäilmaongelmat
Opiskelija kirjoittaa muistiinpanoja.
Kuhmon yhteislukion oppilaista osa on käynyt koulua tänä vuonna oppimiskeskuksella ja Tuupalan kivikoululla. Arkistokuva.Yle

Kuhmon kaupunki päättää alkukesän aikana, millä tavalla lukion sisäilmaongelmat ratkaistaan. 54 vuotta vanhan rakennuksen ala- ja yläpohjassa on kosteusvaurioita, mikä on aiheuttanut oppilaille ja henkilökunnalle enenevässä määrin sisäilmaoireita.

– Osalla oppilaista ja opettajista on vaikea olla rakennuksessa, joten osa tunneista on pidetty tänä vuonna väistötiloissa oppimiskeskuksella ja Tuupalan kivikoululla, kertoo Kuhmon kaupungin tilapalvelupäällikkö Harri Piirainen.

Piiraisen mukaan korjausvaihtoehtoja on kolme: koko rakennus korjataan, osa rakennuksesta puretaan ja korjataan tai Tuupalan alueelle rakennetaan pienehkö uudisrakennus lukiota varten.

– Porukka vähenee, joten voisimme myös käyttää samoja tiloja yläkoulun kanssa kivikoulun puolella ja hyödyntää uutta puukoulua. Tuntien sovittelussa on kuitenkin melkoinen palapeli, koska yläkoulun ja lukion opettajat ovat osittain yhteiset, Piirainen sanoo.

Yhteiset tilat helpottaisivat myös kaupungin toista ongelmaa. Tilaa on yksinkertaisesti liikaa oppilasta kohden.

– Olemme kartoittaneet oppilasennusteita ja sitä, miten pystyisimme tiivistämään olemassa olevia tiloja. Tyhjäähän me tyhjiä tiloja lämmitämme, Piirainen kertoo.

Kaupunki on jo päättänyt hakea purkulupaa lukion huonokuntoiselle kotitaloussiivelle. Se on ollut pois koulukäytöstä jo vuosia sisäilmaongelmien takia. Koko lukiorakennuksen kohdalla tilanteen selvittäminen ottaa kuitenkin vielä aikaa.

– Suunnittelu, kilpailutus ynnä muut ovat vielä edessä, joten menee monta kuukautta ennen kuin päästään varsinaisiin hommiin. Vaihtoehtojen kustannuksiakaan ei ole käyty vielä läpi tarkasti, mutta kyllä sinne useampi miljoona euroa tahtoo mennä, Piirainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi