Ikoniset kuvat Tupacista ja Biggiestä ottanut Chi Modu toi kuvansa Vantaalle – "Auttoi, että olin cool, poltimme pilveäni ja joimme kaljojani"

Valokuvaaja Chi Modun ikoniset kuvat ovat osa hip hopin historiaa. Torstaina Vantaan Artsissa avautuvassa näyttelyssä on esillä myös ennen näkemättömiä kuvia Modun arkistoista.

Hip hop & rap

1

Snoop
Chi Modu

Snoop Doggy Dogg, 1993

"Väliaikaisessa maailmassa ihmiset etsivät perustuvanlaatuisia asioista. Instagramin aikakaudella asiat eivät pysy keskusteluissa pitkään. Pitääkin olla varovainen, jos jahtaat asioita, jotka eivät ole pysyviä. Luulen, että nykysukupolvi etsii aitoutta, ja nämä kuvat tarjoavat sitä. Asioille pitää antaa aikaa. Aika kertoo mikä on pysyvää. Nämä kuvat ovat pysyviä", sanoo Chi Modu.

2

Chi Modu teostensa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Snoop Doggy Dogg, 1993

"Otin kuvat Snoopin ensimmäiseen albumiin, Doggystyle. Tämä kuva on sitä aikaa. Snoop ja Dr. Dre olivat juuri julkaisseet Deep Cover -biisinsä (jossa peitetoiminnassa olevia poliiseja uhkaillaan kertosäkeessä lyyrikoilla cause it's 187 on a undercover cop. Kalifornian rikoslaissa 187 viittaa murhaan, toim. huom.). Tuo on oikea liikennemerkki Los Angelesissa. Käytin kuvauksessa salaman sijaan hyväkseni aurinkoa. Snoopin piti nostaa päätään vähän, jotta auringon valo valaisee hänen kasvonsa, mutta ei liikaa, jotta Long Beach -teksti pysyy näkyvissä."

3

Chi Modu kameransa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Chi Modu

"Valokuvasin tietyn aikakauden hiphopissa. Se ei ollut alku, eikä se ollut loppu. Se oli muutoksen aikakausi, jolloin hiphopista alkoi muodostua osa pop-kulttuuria. Näen, että Biggien kuolema oli minun taipaleeni loppu", sanoo räppiraamattu The Sourcen kuvatoimittajana ja -päällikkönä vuodesta 1990 vuoteen 1997 työskennellyt Chi Modu.

4

Räppäri The Notorius B.I.G. vuonna 1994
Chi Modu

The Notorius B.I.G., 1996

"New Yorkin kuningas. Kun otin kuvan, se oli cool, mutta se ei ollut iso asia. Viisi vuotta myöhemmin siitä tuli historiallinen. Kaikki oli poissa. Biggie oli kuollut ja tornit olivat luhistuneet. Erikoista, että tämä on yksi harvoista hip hop -valokuvista, joka erottelee WTC:n tornit tällä tavalla. Ja nyt ne ovat poissa."

5

Chi Modu teostensa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Gang Starr, 1994

"Juna numero 6 Houston Streetiltä Kaupungintalolle, kolme pysäkkiä, ei lupaa. Minulla oli mukana avustaja, joka piteli salamavaloa. Nostin kameran, hän nosti salaman. Pop! Pop! Laskin kameran alas ja katsoimme ympärillemme. Kamera ja salama uudestaan ylös. Pop! pop! Teimme tätä kolmen pysäkin välin, hyppäsimme ulos ja olimme valmiit."

6

Chi Modu teostensa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Tupac, 1994

"Minusta Tupacin piti saada oma kirja. Kenestäkään toisesta mustasta henkilöstä ei ole tehty valokuvakirjaa. Tästä sukupolvesta Tupac on se, joka ansaitsee kirjan. Kulttuuri on valinnut hänet", sanoo Tupac Shakur Uncategorized -kirjan kolme vuotta sitten julkaissut Chi Modu.

7

Tupac
Chi Modu

Tupac, 1994

"Tämä on sessiosta, jossa en ollut ottamassa tämän kuvasuhteen kuvia. Kun Tupac korjasi bandanaansa, nappasin syrjässä olleen kameran ja nappasin kuvat. Siitä filmirullasta sain Rolling Stonen kansikuvan ja paljon muuta. Et koskaan tiedä, mistä ikoniset kuvat tulevat."

8

Chi Modun töitä Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Nas, 1994

"Tämän kuvan tarkoitus on antaa ihmisille kokonaisvaltainen kokemus siitä, minkälaista Nasin elämä oli, kun hän kirjoitti Illmaticin. Tämä on hänen makuuhuoneensa. Nallekarhu, limupullo, karkkipurkki, jossa on vähän rahaa, robotti ja luodin reikä seinässä."

9

Chi Modu teostensa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Chi Modu Vantaan taidemuseo Artsissa

"Olen onnekas, että sain olla osa tätä aikakautta. Olin tervetullut, koska toin mukanani valokuvaamisen taidon. Sekin auttoi, että olin cool. Me poltimme minun pilveäni ja joimme minun kaljojani. Olin osa porukkaa ja se toimi minulle."

10

Chi Modu teostensa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Wu-Tang Clan, 1993

"Tämä kuva on otettu ennen heidän ensimmäistä levyään. Wu-Tangilta oli tullut demo ulos ja minun piti mennä Staten Islandiin ottamaan heistä kuvat. Kun tulin paikalle, vastassa oli iso porukka, varmaan sata tyyppiä. Oli aika työ löytää oikeat tyypit kuvaan."

11

Chi Modu teostensa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Flavor Flav, 1994

"Tuo on Helly Hansenin takki. Sen huomaa näistä napeista, joissa on HH. Helly jakoi vaatteitaan hip hop -ryhmille 90-luvulla. Joku siellä tiesi jotain, ja nyt he ovat osa hip hopin historiaa."

12

Chi Modu teostensa kanssa Artsi taidemuseossa.
Mårten Lampén / Yle

Westside Connection, 1995

"Tulin aina hyvin toimeen Ice Cuben kanssa. Hän oli helppo kuvattava. Aina ammattimainen. Tämä kuva on hänen Westside Connection -aikakaudelta. Minun piti ottaa Cubesta kansikuva, mutta hänen mukanaan tuli koko porukka. Eikä siinä tilanteessa voi oikein vetää kaveria sivuun porukastaan. Joten laitoin Cuben edustalle ja muut tyypit taka-alalle. Ja sehän toimi."