Nälkäiset karhut saattavat mennä hunajan perässä jopa sähköaitojen ali – kevään karhuhavaintoja eniten Pohjois-Karjalassa

Itä-Suomen poliisi on saanut viime viikkoina lukuisia ilmoituksia karhuista.

Pohjois-Karjala
Karhu kerää rasvakerrosta ennen painumistaan talviunille.
Karhukanta on vahvin Pohjois-Karjalassa, mikä näkyy pihakäyntien määrässä.Tuomo Björksten / Yle

Karhut liikkuvat keväisin ihmisasutusten lähellä nälkäisinä etsien ravintoa. Poliisille ilmoituksia on tehty vahvimpien karhukantojen alueilta Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Savosta.

– Tämä on ihan jokakeväinen, ennustettavissa oleva asia. Karhut liikkuvat toukokuussa, ja liikehdintä loppuu kesäkuulla, kertoo Itä-Suomen poliisin eräyhdyshenkilönä toimiva Harri-Pekka Pohjolainen.

Havaintoja on ilmoitettu muun muassa Joensuun kaupunkialueen läheltä, Pieksämäeltä sekä Lieksasta. Pohjois-Savosta ei ole tehty yhtään karhun karkoituspäätöstä tänä keväänä.

Karhuja on nähty piha-alueilla ja Itä-Suomen poliisi on saanut ilmoituksia myös karhujen piha-alueiden ulkopuolisille mehiläistarhoille tekemistä vahingoista.

Omaisuusvahinkoja on ilmoitettu yksittäisten mehiläistarhojen lisäksi kompostiastioille tehdyistä vahingoista.

– Jotkut karhuista ovat todella neuvokkaita mehiläistarhojen kanssa. Etsiessään hunajaa fiksuimmat saattavat mennä sähköaitojen ali tai yli tai kaataa puun aidan päälle, Pohjolainen jatkaa.

Suurpetojen näkö- ja jälkihavainnoista sekä vahingoista on mahdollista ilmoittaa riistahallinnolle. Poliisi vastaa niin sanotuista suurpetokonflikteista, joita ovat muun muassa henkilövahingot, suurpedon uhkaava käyttäytyminen tai liikenneonnettomuudet.