1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanin kuolonuhrien lukumäärä jo 100 – armeija haluaa takaisin neuvottelupöytään

Kiina ja Venäjä tyrmäsivät YK:n turvallisuusneuvoston ehdotuksen, joka olisi tuominnut väkivallan.

Sudanin väliaikaista sotilashallintoa tukeva mielenosoitus Khartoumissa. Kuva: Merwan Ali / EPA

Sudanissa sata ihmistä on kuollut viime päivinä sotilasjuntan vastaisissa mielenosoituksissa, kertovat mielenosoittajat ja oppositiota lähellä oleva Sudanin lääkärikomitea.

Uhriluku kasvoi 60:stä keskiviikkona, kun Niilistä nostettiin ylös 40 ruumista.

Erikoisjoukot hajottivat väkivalloin maanantaina viikkoja jatkuneen mielenosoituksen armeijan päämajan edustalla pääkaupungissa Khartumissa.

Mielenosoituksia on järjestetty huhtikuusta lähtien, jolloin presidentti Omar al-Bashir pakotettiin luopumaan vallasta ja siirtymäkauden sotilashallitus otti vallan.

Tiistaina armeija ilmoitti, että kaikki opposition kanssa käydyissä neuvotteluissa tehdyt sopimukset ovat pätemättömiä.

YK ei saa aikaan lausuntoa

Nyt armeijan komentaja kenraali Abdel Fattah Burhan esittää, että neuvotteluja jatkettaisiin. Neuvotteluille ei olisi ennakkoehtoja, vaan niiden tulisi vain toimia Sudanin kansallisen edun ja kansan tahdon mukaisesti.

Sudanoin tilanne on ollut esillä YK:n turvallisuusneuvostossa Britannian ja Saksan esityksestä. Turvallisuusneuvosto tyrmäsi vaatimuksen, jonka mukaan neuvosto tuomitsisi siviilien surmaamisen ja vaatisi väkivallan lopettamista.

Kiina ja Venäjä torjuivat ehdotuksen veto-oikeudellaan. Kiinan mukaan väkivaltaisuudet ovat Sudanin "sisäinen asia". Venäjä puolestaan vetosi siihen, että päätöslauselmaehdotus ei ollut "tasapainoinen", kertoo uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Sudanin sotilasneuvosto määrää uudet vaalit Sudanissa rauhanomaisia mielenosoittajia ampuneet joukot saavat epäsuorasti rahoitusta EU:lta