Nälkä selittää lähes puolet Afrikan lapsikuolemista – 60 miljoonaa afrikkalaislasta ei saa tarpeeksi ruokaa

Afrikan ulkopuolella nälästä kärsivien lasten tilanne on helpottunut nopeammin.

nälänhätä
Lapset syömässä.
Lapset syömässä Liberian pääkaupungissa Monroviassa sijaitsevassa West Pointin slummissa lokakuussa 2017.Ahmed Jallanzo / EPA

Afrikan talouskasvu ei näytä kohentavan lasten elämää mantereella. Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 60 miljoonaa lasta ei Afrikassa saa päivittäin tarpeeksi ruokaa.

Lasten asemaa tutkiva ajatushautomo ja tutkimuslaitos African Child Policy Forum (siirryt toiseen palveluun) sanoo, että nälkä myös selittää lähes puolet Afrikan lapsikuolemista. Raportista kertoo myös The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuslaitoksen mukaan nälän torjumiseksi on resursseja, mutta ongelma on poliittinen.

– Todellinen syyllinen löytyy rikkonaisesta hallintojärjestelmästa ja poliittisten johtajien välinpitämättömyydestä köyhien ja etenkin lasten asemaa kohtaan, sanoo foorumin johtaja Assefa Bequele.

Myös YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan Afrikassa taistelu nälkää vastaan edistyy hitaammin kuin muissa maanosissa. Aliravittujen ihmisten määrä kasvoi vuoden 2014 212,5 miljoonasta 256,5 miljoonaan vuonna 2017.

Liberia, Kongo ja Tšad pohjalla

Vain yksi kymmenestä lapsesta Afrikassa saa ruokaa Maailman terveysjärjestön WHO:n hyväksymien standardien mukaan. Kaksi lasta viidestä ei syö säännöllisesti.

Huonoin tilanne ruuan riittävyyden ja monipuolisuuden suhteen on 2–6-vuotiailla lapsilla Liberiassa, Kongossa ja Tšadissa. Seuraavina listassa ovat Zimbabwe, Guinea-Bissau, Gambia ja Kongon demokraattinen tasavalta.

Koululapset ruokailemassa.
Liberiassa lapset kärsivät nälästä eniten Afrikassa. Kouluruokailuohjelma yrittää parantaa tilannetta.Ahmed Jallanzo / EPA

Parhaiten Afrikan maista pärjäävät Etelä-Afrikka ja Mauritius.

Lasten nälkä käy kalliiksi. Etiopiassa siitä aiheutuvat kulut ovat 16,5 prosenttia bruttokansantuotteesta ja Ruandassa 11,5 prosenttia.

– Ei ole mitenkään hyväksyttävissä, että lapset kärsivät yhä nälästä Afrikassa tällä vuosisadalla. Tilastot ovat todella huolestuttavia. Afrikka tuottaa nyt ruokaa enemmän kuin koskaan, mutta se ei tuota parempia tuloksia, sanoo Assefa Bequela.

Afrikassa nälänhätään vaikuttavat ilmastokriisi ja konfliktit. Vuonna 2017 yli 8 miljoonaa ihmistä Etiopiassa, 5 miljoonaa Malawissa ja 4 miljoonaa Zimbabwessa kärsi ilmastonmuutokseen liittyvästä ruokapulasta.