Imatra suunnittelee päiväkotien yksityistämistä – hallitusohjelma voi kuitenkin tuoda mutkia matkaan

Hallitusohjelman kirjauksissa on mainittu, että yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoittelun rajoittamista selvitetään.

päivähoito
Lapsi leikkii
Imatralla toimii nykyään yhdeksän päiväkotia. Kaupungin suunnitelmissa on, että jatkossa päiväkoteja olisi kuusi.Yle

Imatran kaupunki aikoo karsia päiväkotiverkkoa. Päiväkotien vähentämistä perustellaan muun muassa lapsimäärän vähenemisellä.

Puntaroitavana on kuusi eri vaihtoehtoa päivähoidon järjestämiseksi. Niihin voi tutustua Imatran kaupungin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Osassa vaihtoehdoista nykyisiä päiväkoteja laajennettaisiin ja heikkokuntoisimmista päiväkodeista luovuttaisiin.

Käyttöikänsä päähän ovat tulossa Mansikkalan ja Imatrankosken päiväkodit sekä Vuoksenniskan vuoropäiväkoti.

Neljässä vaihtoehdossa osa päivähoidosta siirtyisi yksityisten järjestäjien vastuulle.

– Yksi vaihtoehdoista on, että kaupunkiin tulisi kaksi yksityistä päiväkotia. Yksityinen päiväkoti korvaisi Raution päiväkodin ja toinen yksityinen tulisi Imatrankoskelle, kertoo koulu- ja päiväkotiverkkouudistuksen projektipäällikkö Mari Routti.

OAJ ei näe yksityistämistä hyvänä

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ei kannata yksityisten päiväkotien tuloa Imatralle. Yksityistäminen tarkoittaisi, että osa kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijöistä siirtyisi yksityisten päiväkotien palvelukseen.

– Yksityisellä työehdot eivät ole välttämättä yhtä hyvät. Siellä joutuu tekemään lastenhoidon lisäksi siivousta ja kokkausta. Se aika on pois lastenhoidosta. Myös palkkaus on jonkun verran huonompi, kertoo OAJ:n Imatran paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Prior.

Vaihtoehdoista riippuen yksityiselle puolelle siirtyisi vähimmillään yhdeksän ja enimmillään 25 työntekijää.

OAJ: Päiväkodit olemassa oleviin tiloihin, ei rakenneta uutta

Yhden mallin mukaan Imatran päiväkotiverkkoon ei tehtäisi heti mitään muutoksia vaan jatkettaisiin nykyisellä rakennuskannalla. Tässä vaihtoehdossa päiväkodeista luovuttaisiin sitä mukaa, kun rakennus tulee käyttöikänsä päähän.

OAJ kannattaa tätä vaihtoehtoa.

– Siinä ei olisi henkilöstövaikutuksia, perustelee Prior.

Leikkikirjaimia lähikuvassa.
OAJ kannattaa vaihtoehtoa, jossa ei heti tehtäisi mitään muutoksia vaan jatkettaisiin nykyisellä rakennuskannalla. Tässä vaihtoehdossa päiväkodeista luovuttaisiin sitä mukaan, kun rakennus tulee käyttöikänsä päähän.Mikko Savolainen / Yle

Ammattijärjestön mukaan tässä vaihtoehdossa säästöt syntyisivät luonnostaan. Henkilökunta vähenisi eläköitymisen kautta.

Päiväkotirakennuksen tullessa elinkaarensa päähän päiväkotiryhmät siirtyisivät toisiin tiloihin.

– Tainionkosken koululla on loistavia tiloja, jotka on jäämässä tyhjäksi, miettii Prior vaihtoehtoisia tiloja.

Ammattijärjestössä nähdään, ettei ole järkevää rakentaa uusia tiloja.

– Käytetään niitä tiloja, mitä meillä tällä hetkellä. Rakennuksista luovutaan sitä mukaa, kun lapsimäärä vähenee, sanoo OAJ:n Imatran paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Prior.

Projektipäällikkö Mari Routin mukaan tarvitaan ripeitä päätöksiä, jotta lapset saavat asianmukaisen hoidon.

Hallitusohjelma tuo mutkia matkaan?

Omia kiemuroita Imatran suunnitelmiin tekee uusi hallitusohjelma. Hallitusohjelmaan on kirjattu: "Selvitetään, voidaanko voitontavoittelun rajoittaminen perusopetuksen tavoin ulottaa varhaiskasvatukseen."

Yksityisten päiväkotien toiminta voisi mahdollisesti hankaloitua, jos voitontavoittelua rajoitetaan.

– Me olemme ottaneet huomioon hallitusohjelman, vaikkakin vaihtoehdot on määritelty ennen hallitusohjelman julkistamista, sanoo Imatran koulu- ja päiväkotiverkkouudistuksen projektipäällikkö Mari Routti.

Routin mukaan hallitusohjelman kirjaukset voivat vaikuttaa päiväkotiuudistuksen aikatauluun ja hoidon laajuuden tarpeeseen.

– Voi olla tarpeen saada lisätietoja kansalliselta tasolla, mitä hallitusohjelmakirjaukset tarkoittavat ennen kuin ryhdytään päätöksentekoon.

Päivähoidon laajuuteen vaikuttaa myös hallitusohjelman kirjaus, jossa halutaan selvittää, miten paperittomien ja turvapaikkaa hakevien lasten oikeus varhaiskasvatukseen toteutuu.

– Nyt olemme selvittäneet paljonko tällaisia lapsia Imatralla on, ja vaikuttaako määrä palveluverkon laajuuteen, kertoo Routti.

Anonyymeja lapsia
Imatralla päivähoidossa on kaikkiaan 635 lasta.Mikko Savolainen / Yle

Päätös päiväkotiverkosta syksyllä

Päiväkotiverkon eri vaihtoehdot esitellään Imatran hyvinvointilautakunnalle kesäkuussa. Kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää alkusyksyllä, millä mallilla Imatra lähtee päiväkotiverkkoaan karsimaan.

Imatralla on 635 lasta päivähoidossa.

Tällä hetkellä Imatralla toimii yksi yksityinen Steiner-päiväkoti, joka jatkaa toimintaansa kaupungissa. Päiväkoteja aiotaan karsia nykyisestä yhdeksästä päiväkodista siten, että jatkossa päiväkoteja olisi kuusi.

Päiväkotilasten vanhemmat ja henkilökunta pääsevät kommentoimaan eri vaihtoehtoja Imatran kaupungin palautekanavalla, joka avautuu torstaina 6. kesäkuuta kaupungin nettisivuille. Mielipiteitä voi kertoa viikon ajan.