Hyppää sisältöön

Posti karsii 18 myymäläänsä ympäri Suomen – sulkemisten ajankohta tarkentuu myöhemmin

Palvelupisteitä koskevien yt-neuvottelujen seurauksena työntekijöiden määrä pienenee enintään 106 henkilöllä.

Muun muassa Kuopion Kauppakadulla sijaitseva Postin myymälä suljetaan. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Posti sulkee vaiheittain 18 omaa myymäläänsä ympäri Suomen. Postin palvelupisteverkoston uudistuksia koskeneiden yt-neuvottelujen tuloksena myös henkilöstön määrä pienenee. Yhtiö vähentää enintään 106 henkilöä.

Toisten tänään päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena hallinnosta ja esimiestehtävistä vähennetään 94 työtehtävää.

Neuvotteluissa sovittiin, että muutoksen kohteena olevalle 18 myymälälle etsitään joko ulkoisia kumppaneita palvelujen tuottajiksi tai muita palvelumalleja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että postipavelut ottaa hoitaakseen kaupallinen kauppa.

– Tarkkoja henkilömääriä myymälöittäin emme kerro, mutta suurimmassa osassa on 10 henkilöä töissä, kertoo Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen.

Turun myymälässä on esimerkiksi töissä yhdeksän henkilöä, joista vain osa vakituisesti.

Suunnitelmissa olevat muutokset tapahtuisivat vaiheittain maaliskuuhun 2021 mennessä. Muutoksista kerrotaan tarkemmin lähempänä niiden toteutumista. Huttusen mukaan pitkä siirtymäaika mahdollistaa työntekijöiden etsiytymisen uusiin töihin.

– Osa henkilöstöstä löytää uusia työtehtäviä toivottavasti Postin sisältä, osa voi lähteä ehkä muualle töihin. Riski on, että siirtymäajan jälkeen osa voi joutua ihan työttömäksi. Myymälähenkilöstö laitetaan etusijalle nyt Postin työtehtäviä täytettäessä, kertoo Huttunen.

Posti luopuu vaiheittain seuraavista myymälöistään: Helsinki (Punavuori, Etu-Vallila, Hakaniemi ja Herttoniemi), Espoo (Tapiola), Vantaa (Tikkurila), Lahti, Turku, Pori, Tampere, Kouvola, Mikkeli, Lappeenranta, Lemi, Vaasa, Kuopio ja Rovaniemi.

Tarkoituksena on, että näillä paikkakunnilla postipalveluita ylläpitää jatkossa yhtiön paikallinen kumppani, jolla on täysin samanlainen palveluvalikoima kuin Postin omassa myymälässä.

Palvelupisteitä ja pakettiautomaatteja lisää

Palvelupisteiden ja pakettiautomaattien määrä sen sijaan kasvaa Postin mukaan tämän ja ensi vuoden aikana yli seitsemällä sadalla yli 2 800 palvelupisteeseen.

Yt-neuvottelujen taustalla oli tarve uudistaa Postin palvelupisteitä vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita verkkokaupan asioinnin lisääntyessä voimakkaasti. Lisäksi Postin pitää alentaa kustannuksia vähintään noin 150–200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Postin kuusi omaa myymälää ovat jatkossa Helsingissä (Postitalo, Kasarmitori ja Töölö), Espoossa (Matinkylä), Jyväskylässä (keskusta) ja Rovaniemellä (Napapiiri).

Postilla on Suomessa yhteensä noin 18 500 työntekijää.

Juttua muokattu 10.6. kello 15: Lisätty tieto Vantaan Tikkurilan myymälän sulkemisesta, joka puuttui Postin alkuperäisestä tiedotteesta.

.
.