1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ostosmatka

Venäjän tuontirajoituksilla erikoinen vaikutus itärajalla – turistien määrä kääntyi jyrkkään kasvuun

Venäjän asettamat tuontirajoitukset eivät hiljentäneet Suomen vilkkaimpia raja-asemia. Venäläisiä ostosmatkailijoita on nyt enemmän kuin pitkään aikaan.

Ostosmatka
Juustoja Lappeenrannan Prismassa
Venäläiset ostosmatkailijat hakevat Suomesta muun muassa juustoa, jota lappeenrantalaisiin marketteihin on varattu isot määrät. Mikko Savolainen / Yle

Venäläisten turistien määrä Suomen vilkkaimilla raja-asemilla on voimakkaassa kasvussa. Esimerkiksi Suomen vilkkaimmalla raja-asemalla Lappeenrannan Nuijamaalla rajanylitysten määrä on noussut viime vuoteen verrattuna yli 7 prosenttia.

Tänä vuonna tammikuun alusta toukokuun loppuun Suomen ja Venäjän välisen rajan on ylittänyt Nuijamaalla liki 1,1, miljoonaa ihmistä, mikä on noin 100 000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

– Liikennettä on riittänyt myös kesäkuun alkupäivinä runsaasti, kertoo rajatarkastusupseeri Kimmo Sainio Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta.

Venäläisiä ostosmatkailijoita Laplandia marketin edustalla
Lähin marketti on venäläisiä ostosmatkailijoita varten rakennettu vain kivenheiton päähän Nuijamaan raja-asemasta. Petri Kivimäki / Yle

Suomen toiseksi vilkkaimmalla raja-asemalla Virolahden Vaalimaalla matkustajamäärät nousivat myös, tosin eivät niin paljon kuin Nuijamaalla. Vaalimaalla rajan ylittäneiden määrä on alkuvuonna ollut noin 920 000 .

Kolmanneksi vilkkain rajanylityspaikka on Imatralla. Siellä kasvua oli hieman vajaat kaksi prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Imatralla itärajan ylitti noin 600 000 ihmistä.

– Viipurin ja Svetogorskin välinen tie on huonossa kunnossa, minkä takia moni on varmastikin tullut Suomeen Nuijamaan kautta. Muuten kasvua olisi Imatralla enemmän, arvelee rajatarkastusupseeri Kimmo Sainio.

Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikan suosiota selittää Lappeenrannan kaupungin ostospaikkojen läheisyys. Viipurista Lappeenrantaan on noin 60 kilometriä ja miljoonakaupunki Pietarista Lappeenrantaan vain reilut 200 kilometriä.

Venäläinen turistibussi Nuijamaan rajatarkastusasemalla menossa Lappeenrantaan. Matkustajat kävelevät kohti passintarkastusta.
Nuijamaan raja-asemalla on normaalina arkipäivänä noin 8 000 rajanylitystä. Tommi Parkkinen / Yle

Tuontirajoitukset ilmeisesti syynä

Vielä viime talvena arvioitiin, että rajanylitysten määrä nousisi tänä vuonna vain hieman. Nyt koko Suomen itärajalla kasvua on jo 3,5 prosenttia ja pelkästään Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella liki 5 prosenttia.

Rajanylittäjistä suurin osa on venäläisiä ostosmatkailijoita, jotka tulevat Suomeen aamulla, käyvät päivällä suomalaisissa kaupoissa ja lähtevät illalla takaisin Venäjälle. Kasvu rajanylityksiin onkin tullut juuri venäläisistä turisteista.

– Lähes 90 prosenttia rajanylittäjistä on venäläisiä, kertoo rajatarkastusupseeri Kimmo Sainio.

Kun Venäjä viime vuodenvaihteessa tiukensi tullimääräyksiään, arvioitiin ostosmatkailun vähentyvän Suomeen. Venäjän puolella matkustajavienti muuttui siten, että Venäjälle saa nyt viedä ostoksia kerrallaan korkeintaan 25 kiloa, kun määrä ennen oli 50 kiloa. Rahallisen arvon yläraja putosi 1 500 eurosta 500 euroon.

Jos tavaraa haluaa viedä Venäjälle yli näiden määrien tai arvojen, joutuu Venäjällä maksamaan tullimaksun.

Nuijamaan rajanylityspaikka
Autot joutuvat toisinaan odottamaan pitkänkin aikaa pääsyä Nuijamaan raja-asemalle.Tommi Parkkinen / Yle

Kaikesta huolimatta matkustajamäärät ovat selvästi kasvaneet. Rajatarkastusupseeri Kimmo Sainion mukaan rajanylittäjät ovat normaaleja päivämatkan tekeviä ostosmatkailijoita, ja nimenomaan ostosmatkailijoiden määrä on hänen mukaansa selvästi lisääntynyt.

Syynä matkustajamäärien kasvuun saattavatkin olla juuri Venäjän asettaman tuontirajoitukset.

– Kun rajoitukset ovat tulleet, niin se on voinut aiheuttaa, että venäläiset käyvät Suomessa useammin ostoksilla kuin ennen, arvelee Sainio.

Kauppa venäläinen ostosmatkailija Laplandia market asiakas Lappeenranta kassa
Venäläiset ostavat Suomesta elintarvikkeiden lisäksi paljon pesuaineita ja hygieniatuotteita. Yle

Tuhansia rajanylityksiä vuorokaudessa

Kun Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalla rajanylityksiä oli alkuvuonna noin 1,1 miljoonaa, tarkoittaa se käytännössä noin 550 000 ihmistä. Tämä selittyy sillä, että venäläinen ostosmatkallaan tai suomalainen bensanhakumatkallaan joutuu käymään rajatarkastuksessa kaksi kertaa, kerran mennessä ja kerran tullessa.

Joka tapauksissa tarkistettavien matkailijoiden määrä on suuri.

– Keskimääräisenä arkipäivänä rajan ylittää Lappeenrannan Nuijamaalla 7 000–8 000 ihmistä. Vilkkaimpana päivänä lauantaina määrä on 11 000–13 000 ja juhlapyhinä yli 13 000, kertoo rajatarkastusupseeri Kimmo Sainio Kaakkois-Suomen rajavartiston esikunnasta.

Tällainen juhlapyhä on tulossa ihan kohta.

– Venäläisillä on seuraava juhlapyhä 12.6., jolloin on Venäjän kansallispäivä. Silloin tehdään varmasti uusia ennätyksiä, arvioi Sainio.

Lue seuraavaksi