Italian hallituksen ja EU:n välirauha päättyi: Komissio uhkaa sakoilla velkaantumisen takia

Komission mukaan Italian populistihallituksen suunnitelmat uhmaavat EU:n budjettisääntöjä.

Italia
Italian pääministeri Giuseppe Conte uhkasi viime perjantaina erota tehtävästään, jos hallituspuolueet Lega ja Viiden tähden liike eivät hillitse keskinäistä riitelyään esimerkiksi suhteessa budjettivajeeseen.
Italian pääministeri Giuseppe Conte uhkasi viime perjantaina erota tehtävästään, jos hallituspuolueet Lega ja Viiden tähden liike eivät hillitse keskinäistä riitelyään esimerkiksi suhteessa budjettivajeeseen.Ettore Ferrari / EPA

BrysselSanktiomenettelyn aloittaminen Italiaa vastaan on perusteltua velkaantumissääntöjen rikkomisen takia, toteaa Euroopan komissio. Tämä voi johtaa miljardien eurojen sakkoihin Italialle.

– Näemme nyt vahingot, joita (Italian) viimeaikaiset toimenpiteet aiheuttavat, sanoi komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Italian talouskasvun ja velkaantumisen näkymät ovat heikentyneet, komissio varoittaa. Etenkin eläkeuudistus uhkaa tulla kalliiksi. Komissio ennustaa, että julkisen talouden vaje nousee ensi vuonna 3,5 prosenttiin ja julkinen velka yli 135 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Sanktioihin on kuitenkin vielä matkaa. Jäsenmaiden pitää ottaa kantaa asiaan, jonka jälkeen komissio voi virallisesti suosittaa liiallisen ylijäämän menettelyn aloittamista. Suositusta odotetaan ennen valtiovarainministerien heinäkuun kokousta, jossa puhetta johtaa unionin seuraava puheenjohtajamaa Suomi.

Komissio pisti sanktiouhkan jäihin viime joulukuussa sen jälkeen kun Italian hallitus oli luvannut pienentää budjettivajetta vuodelle 2019. Käytännössä hallitus lykkäsi esimerkiksi kansalaispalkan aloittamista vuoden alusta huhtikuulle.

Hallituksen laskelmien mukaan myönnytykset olisivat laskeneet vajetta 2,4 prosentista 2,04 prosenttiin. Italian talouden näkymät ovat kuitenkin huonontuneet joulukuun jälkeen.

Komissio puolusti tänään keskiviikkona joulukuista päätöstään olla käynnistämättä alijäämämenettelyä jo silloin.

– En kadu mitään, sanoi talouskomissaari Pierre Moscovici mukaillen Edith Piafin laulua.

Moscovici huomautti, että komission ja Italian hallituksen neuvottelut johtivat viime syksynä siihen, että Italia päätyi pienentämään vajettaan huomattavasti alkuperäisiin suunnitelmiinsa verrattuna.

Tilanne on Moscovicin mukaan muuttunut myös siinä mielessä, että komissiolla on nyt käytössään luvut viime vuoden toteutuneesta tilanteesta, joka on osoittautunut vaikeammaksi kuin vielä joulukuussa näytti.

EU ei ole tähän mennessä kertaakaan määrännyt sanktioita velkaantumisen takia. Portugali ja Espanja päätyivät taannoin samaan vajemenettelyyn, mutta sanktioiden määräksi määrättiin lopulta nolla euroa.

Italian Lega-puolueen johtaja Matteo Salvinin ensimmäiset kommentit eivät keskiviikkona viitanneet siihen, että Italia olisi halukas pienentämään budjettivajettaan.

– Ainoa keino pienentää aiemmin syntynyttä velkaa on leikata veroja, Salvini sanoi.

Lue lisää:

Lehti: EU aloittamassa kurinpitotoimet Italiaa kohtaan löysän finanssipolitiikan takia

Hallitussopu palaamassa Italiaan – Viiden tähden liikkeen johtaja valmis tukemaan Legan ajamaa tasaveroa

Italian pääministerin pää jälleen vadilla – Contelta tulossa uhkavaatimus julkisesta taloudesta ja omasta jatkosta